Økonomi

ECB-medlemmer var enige om øget støtte på grund af corona

"Siloen" - Den Europæiske Centralbanks hovedkvarter i Frankfurt am Main. Foto: AP/Boris Rössler

Alle medlemmerne i Den Europæiske Centralbank, ECB, var på rentemødet i december enige om en større hjælpende hånd til den europæiske økonomi, da det i december sidste år blev besluttet at forhøje og forlænge programmerne for opkøb af obligationer i markedet.

Det fremgår af bankens mødereferat fra rentemødet den 10. december, der er offentliggjort torsdag.

Her blev det pandemiske obligationsopkøbsprogram, PEPP, øget med 500 mia. euro til 1850 mia. euro. Samtidig blev det forlænget til at løbe frem til udgangen af marts 2022 i stedet for blot til udgangen af juni 2021.

Beløbsstørrelsen til opkøb blev dog diskuteret, og ”et antal medlemmer” talte dog for et mindre beløb for at kunne holde en ”del af krudtet tørt”, skriver Bloomberg News.

Refirenten blev på decembermøde i øvrigt fastholdt på 0,0 pct., mens indskudsrenten blev fastholdt på minus 0,5 pct.

Selvom det i december blev besluttet, at de kommercielle banker kan se frem til nye TLTRO-III-lån via i alt tre programmer, der vil blive gennemført fra juni til december 2021, så var det med nogle reservationer, at det blev besluttet, skriver Bloomberg News.

Ordningen giver bankerne adgang til rigelig likviditet til ultralave renter, og styrelsesrådet har endda forsødet ordningen, så der fremover kan lånes 55 pct. mod tidligere 50 pct. af deres udlån, der giver adgang til ordningen.

Samlet set skriver ECB dog i referatet, at:

- Udvidelsen og forlængelsen af PEPP-opkøbene og justeringen af TLTRO-III betingelserne blev bredt anset for det mest passende værktøj for at sikre, at de finansielle forhold fortsat var gode gennem pandemien, skriver ECB i referatet.

Onsdag i denne uge kom det frem, at centralbanken holder fast i sin forventning om en bedring i økonomien i år på trods af nye restriktioner og nedlukninger i flere europæiske lande.

Sådan lød meldingen fra ECB-chef Christine Lagarde på en konference afholdt af Reuters.

- Jeg mener, at vores seneste prognose i december stadig er meget plausibel, sagde centralbankchefen, ifølge Reuters.

I december var meldingen fra ECB, at aktiviteten ville komme tilbage igen i løbet af 2021, og at bnp-væksten ville være på 3,9 pct.

Den forventning var baseret på antagelsen om, at restriktionerne gradvist blev løftet, at usikkerheden gradvist faldt og en stigende tillid som følge af udsigterne til effektive covid-19-vacciner og udrulningen af dem.

- Vores prognose er baseret på nedlukningsforanstaltninger frem til slutningen af første kvartal, sagde Christine Lagarde onsdag.

Læs også
Top job