Serier

En tredjedel af landets kommuner har øget beskæftigelsen under pandemien

Det har ikke kun været ren nedtur på arbejdsmarkedet i pandemiens første år. Mange kommuner har øget beskæftigelsen, viser en ny opgørelse fra Dansk Erhverv.

Corona rammer verden
Pandemien har ramt arbejdsmarkedet skævt. Foto: AP/Nam Y. Huh

Beskæftigelsen er steget i 32 ud af landets 98 kommuner under den dybe økonomiske krise, som udgjorde pandemiens første år. Det viser en opgørelse fra brancheorganisationen Dansk Erhverv.

I toppen finder man bl.a. tre københavnske vestegnskommuner - Brøndby, Hvidovre og Ballerup – men også Horsens og Roskilde ligger ifølge opgørelsen godt til.

»Det har bestemt ikke været en landsdækkende krise. Nogle dele af landet har gjort det ganske godt. Det er en meget fragmenteret historie,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Opgørelsen dækker perioden fra februar til december sidste år og opgør antal fuldtidsbeskæftigede efter arbejdssted.

Kommuner, der har oplevet stigninger i beskæftigelsen, udmærker sig bl.a. ved ikke at være afhængige af de hårdest ramte brancher, som tæller bl.a. oplevelsesindustrien, luftfart samt hotel- og restaurationsvirksomheder.

F.eks. har Brøndby – som har set sin beskæftigelse stige med 5,2 pct. - nydt godt af en kraftig vækst hos onlinesupermarkedet Nemlig.com, som har hovedsæde i kommunen.

I seneste regnskabsår, som dækkede de første fire måneder af pandemien, steg Nemlig.coms omsætning med 45 pct., hvilket medførte, at selskabet ansatte mere end 1.000 nye medarbejdere sidste år.

Kommunen har også flere store lager- og logistikvirksomheder, som har oplevet fremgang.

Ligeledes blev beskæftigelsen i Hvidovre – som steg 3,6 pct. - ifølge Dansk Erhverv løftet af en række byggevirksomheder og store butikker, der også forhandler fødevarer.

»Vi har været heldige at have en del af den slags virksomheder, som har oplevet fremgang og ikke så mange i servicesektoren, som er blevet ramt hårdt,« siger Bjarne Bo Larsen, jobcenterchef i Brøndby kommune.

Andre kommuner har nydt godt af de store offentlige investeringer i bl.a. sundhed under pandemien.

Ballerups arbejdsmarked blev eksempelvis løftet af, at man etablerede et af hovedstadsregionens største testcentre i kommunen.

Hele 93 pct. af fremgangen i beskæftigelsen i kommunen kom fra en stigning i offentligt ansatte, viser analysen fra Dansk Erhverv.

Lønmodtagerbeskæftigelsen var i december 25.900 personer lavere end i februar, umiddelbart før den første store nedlukning, viser tal fra Danmarks Statistik.

I december var der 22.000 færre lønmodtagere i hotel- og restaurationsbranchen sammenlignet med februar 2020.

Danmarks bruttonationalprodukt (bnp) faldt 3,3 pct. sidste år, hvilket er det værste dyk siden finanskrisen.

Nedgangen har især ramt i kommuner som Tårnby, hvor nedturen for Københavns Lufthavn har skubbet til et fald i antallet af fuldtidsbeskæftigede i kommunen på hele 21 pct.

I nabokommunen Dragør, hvor mange underleverandører til lufthavnen holder til, faldt beskæftigelsen med 5,8 pct., ifølge Dansk Erhverv.

»I Tårnby har vi dels mange arbejdspladser i og omkring lufthavnen, dels i tilknyttede brancher såsom transport, hotelvirksomhed og turisme, så det giver sig selv, at vi er utroligt hårdt ramt af corona-krisen. Vi risikerer både, at det tager et godt stykke tid at få de brancher op i fulde omdrejninger igen, og at de ikke kommer til at beskæftige det samme antal personer igen efter krisen,« siger Allan S. Andersen, borgmester i Tårnby (S).

Billund er også blandt de hårdest ramte kommuner i opgørelsen bl.a. som følge af problemerne for Billund Lufthavn.

I Københavns Kommune faldt beskæftigelsen med 3,4 pct. - eller hele 11.352 personer - ifølge Dansk Erhverv bl.a. som følge af et voldsomt fald i turismen og nedlukningen af restaurations- og natteliv.

I hele 14 kommuner er beskæftigelsen slet ikke steget siden april, og man missede således fuldstændigt opsvinget i forbindelse med genåbningen.

Udover Tårnby og Gladsaxe, hvor jobtabet blev værre og værre, som året skred frem, ligger også Kolding, Albertslund, Gentofte og Sønderborg i samme kategori, ifølge opgørelsen.

Ifølge Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea, tyder noget på, at pandemien har rykket rundt på økonomien, således at kommuner, der har mange fremstillingsvirksomheder, vil være godt stillet de kommende år.

Kommuner med mange servicejobs, der er afhængige af især forretningsrejsende og konferencer, kan få problemer, mener han.

»For to år siden ville jeg have sagt, at det sikreste job, du kunne få, var at være pilot. Sådan er det ikke mere. Der kan man se, hvordan sådan en pandemi kan vende fuldstændig op og ned på spillereglerne på arbejdsmarkedet,« siger Helge Pedersen.

»Der kan komme mange strukturelle ændringer som følge af covid-19. Nogle af dem ser man måske allerede i de forskellige kommuner,« fortsætter han.

Læs også