Økonomi

Nationalbanken sænker forventningerne til årets vækst markant

Danmarks Nationalbank sænker forventningerne til udviklingen i dansk økonomi. I stedet for en vækst på 2,9 pct. lander den i år på 1,4 pct., skønner Nationalbanken i en ny prognose.

Arkivfoto: Rune Aarestrup Pedersen.

Den danske økonomi kommer til at køre i et væsentligt lavere tempo i år end hidtil forventet. Det vurderer Danmarks Nationalbank i en ny prognose.

Tilbage i december skønnede Nationalbanken, at økonomien herhjemme i år vil vokse med 2,9 pct.

Men på grund af coronanedlukningerne, der er fortsat ind i 2021, nedjusterer Nationalbanken nu sit vækstskøn og vurderer i stedet, at det danske bruttonationalprodukt (BNP) kun vil vokse med 1,4 pct. i år.

Nationalbankdirektør Lars Rohde understreger, at prognosen er behæftet med usikkerhed, fordi udviklingen i økonomien i høj grad afhænger af i hvilket tempo befolkningen vaccineres, samt hvornår restriktionerne lempes.

»Der er fortsat stor usikkerhed om den økonomiske udvikling, som kan blive markant stærkere eller svagere end i vores prognose,« siger han.

Det er anden gang på blot få måneder, at Nationalbanken sænker forventningerne til væksten i 2021. Tilbage i september lød meldingen, at økonomien i år ville vokse med 3,6 pct.

Men den optimisme har coronakrisen nu sendt til tælling. Til gengæld er der lagt i kakkelovnen til en voldsom vækst i økonomien næste år.

Ifølge prognosen vil dansk økonomi vokse med 4,5 pct. i 2022 og 2,2 pct. i 2023.

Det er især de udbetalte feriepenge og danskernes store opsparinger der kan sparke gang i privatforbruget, som giver gode forudsætninger for en hurtig genopretning af økonomien, vurderer Nationalbanken.

»Forbrugerne har de økonomiske muskler til at sætte fart på væksten igen, men det kræver, at der snart lukkes op,« siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar til tallene.

Ifølge prognosen vil privatforbruget stige 1,3 pct. i år og hele 7,7 pct. næste år.

»Der er basis for en kraftig fremgang i forbruget, for husholdningerne har rundt regnet 150 mia. kr. at bruge, når vi ser på opsparingen under coronakrisen kombineret med udbetalingen af feriepenge,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Læs også