Økonomi

Feriepenge vil give danskerne 22 mia. kr. mere mellem hænderne

Forårets udbetaling af feriepenge vil pumpe 22 mia. kr. ud i samfundet, vurderer regeringen. Samtidig lægges der op til at udvide låneordninger til virksomhederne.

Finansminister Nicolai Wammen. Arkivfoto: Jens Dresling

Anden runde af udbetalingen af de indefrosne feriepenge vil akut sende 22 mia. kr. ud i samfundet.

Det vurderer regeringen, efter det tidligere onsdag blev muligt at ansøge om udbetaling af de indefrosne feriemidler.

»Vi sender 22 mia. kroner ud til danskerne. Det er ganske enkelt en massiv saltvandsindsprøjtning til dansk økonomi,« siger finansminister Nicolai Wammen onsdag på et pressemøde i Finansministeriet.

Ifølge regeringen vil udbetalingen af feriepengene løfte beskæftigelsen med 5000 personer.

Der står stadig 57,3 mia. kr. i indefrosne feriepenge, som kan udbetales. Det er dog usikkert, hvor mange danskere der vælger at få deres feriepenge udbetalt.

Regeringen venter, at der vil blive udbetalt ca. 36 mia. kr., hvilket efter skat svarer til ca. 22 mia. kr.

Samtidig er der en yderligere håndsrækning på vej til de danske virksomheder, der fortsat er ramt af coronarestriktioner.

Ifølge skatteminister Morten Bødskov, der også deltager på pressemødet, er regeringen er blevet enig med partierne bag genåbningsaftalen om at udvide låneordningerne til erhvervslivet, så derved bliver stillet ekstra 73 mia. kr. til rådighed i likviditet til de danske virksomheder.

Det gælder bl.a. en udvidelse af den såkaldte A-skattelåneordning. Den skal fremover omfatte alle virksomheders ordinære betaling af A-skat og AM-bidrag i april 2021 og udskudt betaling af A-skat og AM-bidrag i maj 2021.

»Der er stadig mange virksomheder, der har brug for ekstra hjælp. Den får de nu,« siger Morten Bødskov på pressemødet.

Samtidig kommer en målrettet momslåneordning for de mellemstore virksomheder, der får mulighed for at låne et beløb rentefrit, svarende til den moms, der skal afregnes senest 1. juni 2021 for første kvartal 2021.

Skatteministeriet skønner, at de mellemstore virksomheder skal indbetale op til 19 mia. kr. dér – og det er altså de penge, som de mellemstore virksomheder kan låne frem til 1. november 2022.

Læs også