Serier

De nordiske lande har fået de mindste coronaskrammer

Økonomierne i Danmark, Sverige, Norge og Finland har klaret sig bedre gennem coronaåret end nogle af Europas største økonomier.

Corona rammer verden
Arkivfoto. Jens Dresling.

De fire nordiske lande ser foreløbig ud til at slippe væsentligt billigere fra coronaåret 2020 sammenlignet med store dele af det øvrige Europa.

For selv om både Danmark, Sverige, Norge og Finland sidste år blev ramt af et historisk stort dyk i økonomien, er det intet sammenlignet med flere af Europas største økonomier.

»De nordiske lande har alle klaret sig meget ens og rigtig godt sammenlignet med resten af Europa. Det skyldes i høj grad, at man har forsøgt at skåne økonomierne, når man lavede nedlukninger,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Onsdag kom der nye tal fra Danmarks Statistik, der viste, at dansk økonomi sidste år skrumpede med 2,7 pct., hvilket var langt bedre end hidtil frygtet.

I slutningen af februar viste en foreløbig opgørelse ellers, at væksten sidste år endte på -3,3 pct., og tidligere havde en foreløbig indikator fra Danmarks Statistik forudsagt, at væksten ville lande på -3,7 pct.

En minusvækst i den størrelsesorden ville placere Danmark som det land i Norden, som havde klaret sig dårligst gennem coronakrisen set ud fra et økonomisk perspektiv.

Men med de nye tal i hånden har Danmark overhalet de øvrige nordiske lande indenom.

Sveriges økonomi skrumpede sidste år med 3 pct., mens den norske og finske dykkede med henholdsvis 3,1 pct. og 2,8 pct.

Ifølge Las Olsen skal man dog passe på med at gøre det til en økonomisk landskamp mellem Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Alle fire lande ligger nemlig så tæt på hinanden, at tallene, hvis de senere bliver justeret igen, hurtigt vil bytte rundt på rækkefølgen.

Til gengæld er der et godt stykke op til gennemsnittet for landene i Eurozonen.

Her viser de seneste tal, at økonomierne i Eurozonen sidste år i snit dykkede med 6,8 pct., mens snittet for alle EU’s 27 medlemslande lå på -6,3 pct.

»De brancher, der er rigtig hårdt ramt, fylder mindre i de nordiske landes økonomier. Det er restauranter, hoteller og turisme,« siger Las Olsen.

»Samtidig har vi herhjemme undgået totale nedlukninger og udgangsforbud. De brancher, der ikke har været lukket ned såsom industrien og byggeriet, er kørt videre,« tilføjer han.

Ser man på nogle af Europas største økonomier, skal nedgangen næsten måles i tocifret minusvækst.

Frankrigs økonomi er dykket med -8,2 pct., mens Italiens og Spaniens er skrumpet med henholdsvis 8,9 og 10,8 pct.

Også den britiske økonomi har fået en gevaldig lussing med et dyk på 9,8 pct.

Den tyske økonomi, der er Europas største, står til et fald på 5,3 pct.

Selv om der nu er sat punktum for coronaåret 2020, er der dog stadig grund til at frygte for dansk økonomis sundhedstilstand fremadrettet, advarer Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

»Mange lande omkring os er i øjeblikket er ramt af en tredje bølge i pandemien. Det lægger en dæmper på genopretningen, og den tredje bølge kan også komme her til landet. Samtidig er vaccinationsprogrammet blevet forsinket, så usikkerheden er og forbliver stor,« siger han.

Læs også
Top job