Økonomi

Nyt studie: Lavere renter øger den økonomiske ulighed

Foto: Marius Renner

Selv om en lav rente gavner alle indtægtsgrupper, viser nyt studie, at lavere renter i særdeleshed gaver de rigeste og dermed øger uligheden.

Det skriver dagbladet Børsen.

Formålet med rentenedsættelserne skulle være at skabe flere job og sætte gang i økonomien.

Nu viser nyt studie, at de lave renter har en hidtil ukendt ulighedseffekt.

- De klart største gevinster ved en lavere rente har dem med de højeste indkomster, siger Niels Johannesen, der er økonomiprofessor ved Københavns Universitet, til avisen.

Studiet har analyseret data i perioden 1987 til 2014 og viser, hvordan renteændringer påvirker indkomsterne, forbruget og formuen på tværs af indkomster.

Her kan det ifølge Niels Johannesen ses, at alle grupper "vinder på en lavere rente, men man vinder mest i toppen."

Mens en lavere rente skaber gevinst for de laveste indkomstgrupper gennem øget incitament til investeringer og jobskabelse i virksomheder, er der større gevinster at hente for de mest velhavende.

Mens en rentenedsættelse på 1 pct.point blot øger de disponible indkomster i de laveste indkomstgrupper med mindre end 0,5 pct., står den rigeste 1 pct. til en forøgelse i sin disponible indkomst på 5 pct.

Men fordi et rentefald ifølge Niels Johannesen også sænker renteudgifter, vil et rentefald på 1 pct.point øge den samlede indkomst hos den rigeste 1 pct. med 3,5 pct., mens det i den modsatte ende resulterer i et fald på 2 pct.

BRANCHENYT
Læs også