Serier

Danske Bank: Dansk eksportaktivitet ramte rekordhøjt niveau i marts

Corona rammer verden
Foto: Niels Hougaard

Det globale industriopsving, som har vundet tiltagende styrke i år, var i marts med til at løfte de danske eksportmarkeder til et rekordhøjt aktivitetsniveau.

Det viser Danske Banks eksportbarometer i hvert fald, skriver Bjørn Tangaa Sillemann, senioranalytiker i banken, i en kommentar.

- Det understøttes af den massive efterspørgsel på varer på globalt plan, lyder det.

- Overordnet set har verdenshandlen genvundet det tabte oven på coronakrisen, så den fortsatte solide fremgang på de danske eksportmarkeder er ikke længere en selvfølge på grund af stort efterslæb. At momentum indtil videre opretholdes og tilmed forbedres er derfor rigtig gode nyheder, understreger han.

Det var især syd for grænsen, at tempoet blev sat op i marts. Bjørn Tangaa Sillemann underkender dog ikke den solide fremgang, der også har været at se på Danmarks resterende eksportmarkeder, heriblandt det amerikanske.

Udviklingen er dog også kommet på bekostning af servicesektoren, der stadig begrænses af nedlukninger rundt om i Europa. Derfor kommer det næste skridt til at være, at verden åbnes yderligere op, så også de nedlukkede brancher vil komme ovenpå igen.

- Det kan godt nok komme til at trække noget af kraften ud af industriopsvinget, når flere forbrugsmuligheder åbner sig igen, og forbrugernes penge igen kan bruges på lokale tjenester og ikke kun varer, som i høj grad importeres.

- Omvendt vil en egentlig genåbning være godt for virksomhedernes investeringslyst, og det giver yderligere brændsel til verdenshandlen og dansk eksport, skriver senioranalytikeren.

Han bemærker desuden, at fremgangen i Kina har aftaget gennem flere måneder nu.

- Normalt ville vi se en afsmittende effekt på de europæiske økonomier, men industriopsvinget på vores eget kontinent ser ud til at være blevet selvbærende – i hvert fald til en vis grad.

BRANCHENYT
Læs også