Nye tal bekræfter: Dansk økonomi står foran kraftigt væksthop
Kan vi holde pandemien i skak de kommende måneder, tyder en række nøgletal på, at der kommer ild i dansk økonomi.
En række indikatorer tyder ifølge flere eksperter på, at dansk økonomi har kurs mod et kraftigt væksthop de kommende måneder.
»Det er rart at få bekræftet, at folk er klar til at bruge penge igen, når det er muligt. Det, som nu er spørgsmålet, er, hvor kraftig genopretningen bliver,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank.
Da nedlukningen blev annonceret i december, krydsede økonomer i Nordea, Jyske Bank, Sydbank og Danske Bank fingre for, at danskerne ville bruge løs og i stigende grad opføre sig normalt, når de fik mulighed for det igen.
Man håbede også, at virksomhederne ville kvittere ved at skabe nye stillinger og sætte gang i investeringerne igen.
Der opstod tvivl om hypotesen, da nedlukningen herhjemme trak ud, og hastigheden i vaccineudrulningen faldt. Det blev ikke bedre, da landene omkring os igen begyndte at stramme op for at holde endnu en bølge af coronavirus i skak.
Men de nyeste tal for forbrug med kreditkort og MobilePay, udviklingen i antallet af jobopslag og stigningen i boligpriserne og bilsalget peger alle på, at opsvinget i dansk økonomi har sat farten gevaldigt op.
Tallene beskriver udviklingen helt op til påsken og tegner et billede af stigende momentum siden den første del af genåbningen i begyndelsen af marts.
Udviklingen betrygger økonomerne i, at vi er på vej ind i et par kvartaler med stærk vækst, i takt med at resten af detail- og restaurationssektoren åbner, og livet normaliseres for mange.
Danske Bank løftede forleden sin vækstprognose for 2021 til 3 pct. fra et tidligere skøn på 2,3 pct. Jyske Banks nye prognose siger også en vækst på 2,9 pct. i år.
Ifølge Jyske Bank lægger de seneste tal op til en kvartalsvækst på omtrent 5 pct. i andet kvartal efter et fald på 3 pct. i første kvartal.
»Jeg er helt klart optimist. Jeg tror, at der er masser af efterspørgsel derude,« siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.
Kigger man på forbrugeradfærden hos de omtrent 1 mio. MobilePay-kunder i Danske Bank, så forbruget til og med 2. påskedag stærkt ud. Onsdag i påsken var således den travleste handelsdag de seneste år, når man ser bort fra black friday i 2019 og 2020, påpeger banken.
Der blev solgt mere end dobbelt så meget i detailhandlen online i denne påske som i påsken 2019. I de fysiske forretninger lå salget 8 pct. over onsdagen før påske i 2019.
Efter en meget trist begyndelse på året steg bilsalget med hele 141 pct. i marts.
På jobmarkedet går det også stærkt. Sammenlignet med marts sidste år var der 54 pct. flere jobs at søge på Jobindex.dk, og sammenlignet vi med marts 2019 var der over 20 pct. flere nye ledige stillinger, ifølge Danske Bank og Damvad Analytics’ Labor Intelligence Tool.
Louise Aggerstrøm Hansen hæfter sig især ved udviklingen i detailhandlen, hvor der for første gang, siden krisen ramte for over et år siden, er flere jobs at søge end normalt.
For hoteller og restauranter var der stadig 33 pct. færre jobopslag i marts end normalt, når man korrigerer for de normale sæsonmønstre.
Jobmarkedet hjælpes på vej af den positive udvikling på vores eksportmarkeder.
Danske Banks eksportbarometer, som sammenvægter målinger af fremtidsudsigterne hos store virksomheder på vores eksportmarkeder, steg i marts således til rekordhøje 60,2.
De seneste tal fra boligmarkedet tyder heller ikke på, at stigende renter eller nye bølger af coronavirus i udlandet har udvandet købelysten.
Huspriserne steg således 2,3 pct. fra februar til marts, mens lejlighederne blev 2,2 pct. dyrere, ifølge de seneste tal fra ejendomsmæglernes salgsportal, Boligsiden.
Det er den største stigning i huspriserne på en enkelt måned siden 2010, hvor Boligsiden først opgjorde tallene.
Huse er blevet 12,3 pct. dyrere på et år, mens lejlighederne er steget over 13 pct. i pris.
En stigende boligformue og stigende boligsalg sætter gang i mere forbrug og efterspørgsel efter bl.a. håndværksydelser og skaber dermed øget vækst.
»Jeg tror, at det kommer til at se rigtig stærkt ud i andet kvartal. Eksporten har overrasket positivt, og bilsalget og forbrugstallene fra Danske Bank ser stærke ud,« siger Søren Kristensen cheføkonom i Sydbank.
»Optimismen er i den grad i behold hos os,« fortsætter han.
Opsvinget vil den kommende tid ifølge økonomerne drives yderligere af de mange nye penge, som strømmer ud i økonomien.
I sidste uge havde danskerne søgt om udbetaling af indefrosne feriepenge for knap 30 mia. kr. før skat - 10 mia. kr. mere end den seneste opgørelse, ifølge Beskæftigelsesministeriet.
I alt 1,8 har mio. danskere bestilt mere end halvdelen af de indefrosne feriepengene, som i alt løber op i 56 mia. kr.
Samme uge fik danskerne også at vide, at de får netto 12,4 mia. kr. tilbage i skat – Der bliver udbetalt 19,5 mia. kr. i overskydende skat, mens andre fik at vide, at de skal betale 7,1 mia. kr. mere i skat.
Udviklingen kan få yderligere medvind til sommer, hvor langt størstedelen af danskerne regner med at holde ferie hjemme.
Kun 13 pct. af de 1.005 adspurgte i en ny måling foretaget for Danske Bank forventer at holde ferie i udlandet til sommer.
Det er ifølge banken godt nyt for dansk økonomi som helhed, fordi danskerne normalt bruger langt flere feriepenge i udlandet end hjemme.
Holder målingen, kan opsvinget i den hårdt trængte turisme-industri ifølge Danske Bank og Jyske Bank få endnu et stort løft i sommermånederne, i stil med hvad vi så sidste år.
»Det er dårligt for hoteller i København og nogle turismevirksomheder, men godt for væksttallene for landet som helhed,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.