Økonomi

Investorerne har udsigt til lavere aktieafkast de kommende år

Det forventede afkast på de globale aktiemarkeder over de næste ti år får et nøk nedad i ny prognose.

Arkivfoto: Richard Drew/AP

Investorerne må sænke forventningerne en smule til afkastet på de globale aktiemarkeder de kommende år.

Det viser en ny prognose fra Rådet for Afkastforventninger, der er nedsat af brancheforeningerne Forsikring & Pension og Finans Danmark, og som udkommer to gange om året.

Ifølge prognosen er det forventede afkast på globale aktier fra udviklede lande over de næste ti år på 5,6 pct. årligt, hvilket er et nøk lavere end efterårets prognose, hvor det forventede afkast lå på 5,9 pct. om året.

»Det forventede afkast af globale aktier er faldet i forhold til sidste opdatering. Det afspejler, at finanshusene forventer lidt lavere aktieafkast i gennemsnit over den kommende årrække, fordi aktiverne er højt prissat nu,« står der i prognosen.

Afkastet fra aktier fra vækstlande, de såkaldte emerging markets, er ligeledes blevet sænket fra 8,8 pct. til 8,1 pct. over en 10-årig periode.

Rådet for Afkastforventninger består af professorerne Jesper Rangvid og Torben Andersen, samt den tidligere chef for Nykredit, Jesper Engberg.

Eksperterne har fået hjælp fra bl.a. Blackrock og JP Morgan Asset Management, der hører til blandt verdens største kapitalforvaltere.

Rådets prognoser, der beregner det forventede afkast på 10 forskellige aktivklasser over de kommende 1-5 år og 1-10 år, bruges af de danske pensionsselskaber, banker og pengeinstitutter til beregninger af pensionsprognoser og afkastforventninger.

Mens investorerne fortsat kan forvente solide afkast på de globale aktiemarkeder på trods af nedjusteringen i prognosen, ser det stadig sort ud for afkastmulighederne på obligationsmarkedet.

Ifølge prognosen vil en portefølje bestående af stats- og realkreditobligationer med en varighed på fem år tabe 0,7 pct. før omkostninger og skat.

Det er dog mere positivt end prognosens skøn i efteråret. Her lød vurderingen, at det negative afkast ville ende på 1,2 pct. over en femårig periode.

Har porteføljen en længere tidshorisont, er tabet dog noget mindre.

Ifølge prognosen vil en portefølje bestående af stats- og realkreditobligationer med en varighed på 10 år tabe 0,1 pct., hvilket er på niveau med prognosen fra efteråret.

Læs også
Top job