Økonomi

Opfinderne af BioNTech-vaccinen: Pandemien vil fortsætte indtil midten af 2022

Hele verden skal opnå flokimmunitet, før vi kan erklære corona-pandemien for slukket. Og det sker først om over et år, vurderer BioNTech-direktør Ugur Sahin.

Ugur Sahin kom først med en corona-vaccine. Men der er lang vej endnu, mener han. Foto: Reuters/Ralph Orlowski/File Photo

Da Danmark lukkede ned den 13. marts 2020, havde de færreste nok troet, at vi mere end et år efter stadig er underlagt restriktioner og frygten for at blive smittet. Men vi skal endnu et år frem, og mere til, før corona-pandemien er overstået – i hvert fald på globalt plan. Det vurderer BioNTechs direktør Ugur Sahin, ifølge Wall Street Journal.

Sammen med sin kone Özlem Türeci står Ugur Sahin bag BioNTech-selskabet og den vaccine, som især i Danmark nu er meget eftertragtet. BioNTech blev det første selskab i den vestlige verden, der fik godkendt en vaccine mod covid-19, og har i samarbejde med Pfizer fået produceret og distribueret vaccinen siden december.

Men selvom vi i de vestlige lande er godt i gange med at vaccinere vores befolkning – om end med benspænd undervejs i Danmark – er det ikke nok på globalt plan, pointerede han på Wall Street Journal-konferencen CEO Council Summit.

»Vi er nødt til at sikre meget høje vaccinationsrater i hele verden. Ellers vil ingen være sikre,« sagde Ugur Sahin – som i sagens natur også har en kommerciel interesse i at sælge flere vacciner.

Med den forventede udvikling i coronasmitte og udrulning af vacciner globalt, skal vi frem til sommeren 2022, før pandemien er kommet under kontrol og lande som Indien har opnået flokimmunitet. Før det mål er nået, vil nye smitteområder kunne opstå og nye mutationer bryde ud og brede sig.

BioNTech har i dag Pfizer som primær partner, men nye partnerskaber med over 30 nye selskaber er undervejs, så produktionen kan blive skruet i vejret, og hele verden kan blive beskyttet, forklarede vaccine-direktøren.

Selskabet er også ved at få godkendt en ny version af vaccinen, som ikke skal transporteres ved minus 80 grader, men som kan klare sig ved almindelig køleskabstemperatur i mindst et halvt år. Det kan få stor betydning for brugen af vaccinen i tredjeverdenslande.

BioNTechs vaccine er ligesom den fra Moderna baseret på ny mRNA-teknologi og skal i dag opbevares ved de meget lave temperaturer. De to andre tilgængelige vacciner i de vestlige lande – dem som Danmark nu har dømt ude – kan omvendt klare sig med køleskabstemperaturer.

Læs også
Top job