• Opdateret 25/05/2021 kl. 12:53
Økonomi

Ny prognose fra regeringen: Væksten vil snart ramme det højeste niveau i 15 år

Der er blevet skruet en smule op for væksten i år i den seneste prognose fra regeringen. Omvendt er der skruet lidt ned for forventningerne til væksten i 2022. Samlet set er regeringen dog blevet mere optimistisk.

Artiklens øverste billede
Foto: Marius Renner

Danmark vil være ude af coronapandemiens kløer ved udgangen af i år. Her vil det danske bruttonationalprodukt (bnp) nemlig nå op over niveauet fra tiden før coronakrisen, og til næste år vil væksten i den danske økonomi være den højeste i 15 år.

Det vurderer regeringen i sin seneste vurdering af den danske økonomi, Økonomisk Redegørelse. Regeringen venter, at bnp-væksten i år vil lande på 2,4 pct. og 3,6 pct. i 2022.

Der er tale om en lille opjustering af vækstudsigterne for i år og en lille nedjustering for 2022 i forhold til den seneste prognose fra regeringens side. Den kom i slutningen af april i 2021, og her ventede man en vækst i bnp på 2,1 pct. i år mod 3,8 pct. i 2022.

»Sammen med vaccineudrulningen og den gradvise genåbning ser vi nu resultatet af, at regeringen og Folketinget hele vejen gennem krisen har holdt hånden under danske lønmodtagere og virksomheder med en historisk finanspolitisk indsats,« udtaler finansminister Nicolai Wammen i forbindelse med offentliggørelsen.

Regeringen venter bl.a., at eksporten når den højeste vækst i mere end 10 år. Og det kan altså bl.a. tilskrives en ekspansiv finanspolitik, lyder det fra finansministeren.

»Det har reduceret tilbageslaget og styrket fundamentet for stærk fremgang i dansk økonomi – herunder også med øgede investeringer i klimainitiativer og grøn omstilling. Alene i år holder hjælpepakker og den ekspansive finanspolitik hånden under 85.000 danske job,« lyder det videre fra Nicolai Wammen.

Fra Ledernes Hovedorganisation lyder det, at vi er ved at lægge coronakrisen bag os. Og i overraskende høj fart.

»Så snart genåbningen blev skudt i gang, kunne mange virksomheder smide støttehjulene i form af kompensationsordningerne, som har holdt dem på benene under krisen, og igen spurte fremad. Det har betydet ny fremgang i dansk økonomi, hvor blandt andet detailsalget er skudt i vejret, og ledigheden er faldet markant,« skriver Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, i en kommentar.

Ud over eksporten vil også privatforbruget stige, lyder det. Regeringen venter, at væksten i privatforbruget når det højeste niveau siden 2004.

»De gode tider forude skyldes ikke mindst en kernesund privatøkonomi, som står klar til at løfte økonomien. De privatøkonomiske muskler er klar til at blive flekset i forbindelse med en sommer i genåbningens tegn,« skriver Niklas Praefke.

Selv om der er blevet skruet lidt op for udsigterne, mener man i Arbejdernes Landsbank, at regeringen er lidt for pessimistisk i sit syn på den økonomiske udvikling.

»Regeringen er mere optimistisk nu end for bare en måned siden, og det er fuldt ud berettiget. Vi synes dog, at opjusteringen er til den lille side og anser regeringens prognose for en anelse pessimistisk. Genåbningen forløber eminent, og strømmen af gode nøgletal fra økonomien virker aktuelt endeløs,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Han peger på, at de økonomiske tal indikerer, at økonomien allerede begyndte at få mere fart på i den sidste del af 1. kvartal, hvor økonomien ellers var på skrump.

»Slutaccelerationen videreføres fra det triste kvartal og ind i det nuværende og væsentligt mere optimistiske kvartal. Det indikerer stærk vækst fra nu, og vi kommer til at se opjusteringerne som perler på en snor,« påpeger Jeppe Juul Borre.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.