Økonomi

Højeste niveau i et årti: Prisen på fødevarer er eksploderet globalt

Priserne i OECD-landene er steget til det højeste niveau siden 2008. »Efterspørgslen har overrasket næsten alle,« siger seniorøkonom fra FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation.

Stigende efterspørgsel er en af årsagerne til de kraftigt stigende fødevarepriser. Foto: Marie Ravn

Fødevarepriserne steg i maj for 12. måned i streg, og sammenlignet med samme tid sidste år, er prisstigningen på 40 pct. Alene fra april til maj lød stigningen på næsten 5 pct. – den skarpeste prisstigning i et årti.

Det viser nye tal fra FN’s fødevareprisindeks, skriver CNN.

Årsagen skal findes i en »overraskende« efterspørgsel på korn i Kina, tørke i Brasilien og et generelt øget forbrug af vegetabilske olier, sukker og korn.

Således forklarer Abdolreza Abbasian, der er seniorøkonom i FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO), til det amerikanske medie.

»Efterspørgslen har overrasket næsten alle. Den kræver et stærkt modsvar fra udbudssiden,« siger han.

Fødevarepriserne er ikke det eneste, der er steget. Globalt er der lige nu tale om en stigende inflation, som har hævet priserne på alt fra stål og træ til mikrochips og energi.

Det skyldes især et historisk pres på forsyningskæderne, som er opstået på baggrund af coronakrisen, og en markant øget efterspørgsel generelt.

Alene i OECD-landene steg priserne i april til det højeste niveau siden 2008, skriver CNN.

Højere forbrug af bio-brændstof, kød og mælkeprodukter globalt er ifølge Abdolreza Abbasian også nogle af årsagerne til de stejle prisstigninger.

BRANCHENYT
Læs også