Økonomi

Historisk aftale: G7-landene enige om globalt minimum på selskabsskat

G7-landene har i løbet af fredag og lørdag diskuteret, om der skal indføres en global minimumsskat rettet mod multinationale virksomheder - og nu er der faldet en aftale på plads.

Artiklens øverste billede
G7-landene har de seneste dage holdt møde i London. (Photo by HENRY NICHOLLS / POOL / AFP)

De rige G7-lande har lagt deres forskelligheder til side og er blevet enige om et globalt minimum for selskabsskat i forbindelse med et møde mellem landenes finansministre, som har fundet sted fredag og lørdag.

Storbritanniens finansminister, Rishi Sunak, har siddet som formand for mødet og udtaler i en video på Twitter, at finansministrene »efter mange års diskussion er nået frem til en historisk aftale.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Aftalen, som USA, Canada, Storbritannien, Japan, Frankrig, Italien og Tyskland de seneste dage har arbejdet på at få i hus, vil kunne danne grundlag for en global pagt, der skal forhindre et ”ræs mod bunden” på skatteområdet.

»Vi reformerer det globale skattesystem, for at det kan passe til den globale digitale tidsalder, og for at sikre at det er retfærdigt, og de rigtige virksomheder betaler den rigtige skat de rigtige steder,« siger Rishi Sunak.

Nyhedsbureauet Reuters beretter, at G7-landene er blevet enige om at bakke op om en global minimumsskat på 15 pct., mens det samtidig skal sikres, at skatten betales de steder, hvor virksomhederne opererer.

»Vi forpligter os til at nå en retfærdig løsning på omfordelingen af skatterettigheder, hvor markedslande tildeles skatterettigheder på mindst 20 pct. af den indtjening, der overstiger 10 pct. af overskudsgraden hos de største og mest rentable multinationale virksomheder,« fremgår det af en aftaletekst, som nyhedsbureaet er i besiddelse af.

Landene har i årevis forsøgt at blive enige om, hvordan de kan hive flere skattepenge ud af multinationale virksomheder som Google, Amazon og Facebook, der er er kendt for at placere deres overskud i lande, hvor de betaler meget lav – og i nogle tilfælde slet ingen - skat.

På samme tid har en række lande nærmest konkurreret om at tiltrække de multinationale virksomheder med lave skattesatser og undtagelser, hvilket til gengæld har har været en dyr manøvre og efterladt store huller i landenes kistebunde.

Det er også årsagen til, at G7-landene nu griber ind og vil sætte en stopper for skattekonkurrencen.

»Vi er kun en millimeter væk fra en historisk aftale,« lød det fra Frankrigs finansminister Bruno Le Maire ifølge BBC, da han og de andre ministre fra G7-landene fredag mødtes for første gang siden pandemiens start.

USA’s præsident Joe Biden fyrede for lidt tid siden op under diskussionen, da han foreslog det globale minimum på 15 pct. Det er over niveauet i Irland og Schweiz, men under den laveste skatteprocent i G7-landene, ifølge Reuters.

USA har desuden foreslået, at den globale minimumsskat udelukkende gør sig gældende for de 100 største og mest profitable virksomheder i verden.

Frankrig, Tyskland og Storbritannien har været positive over for forslaget, men vil også sikre, at virksomheder med lave indtjeningsgrader – som f.eks. Amazon - ikke slipper for at betale skattesatsen.

Om de 15 pct. bliver den endelige skatteprocent, som skal opnås, eller om det blot skal danne en bund, før G20-landene mødes i juli og tager forhandlingerne videre, er uvist.

Hos organisationen Oxfam IBIS, der kæmper for større økonomisk lighed og har fulgt forhandlingerne, mener man, at en global skattereform har potentiale til at revolutionere måden multinationale selskaber beskattes på og gøre op med nogle af verdens værste skattely.

Men dagens udmelding er for uambitiøs, mener Oxfam IBIS’ generalsekretær Kristian Weise.

»Det er på høje tid, at de største økonomier i verden tvinger tech-giganter og andre multinationale selskaber til at betale en fair skat. Men at sætte mindstesatsen på 15 pct. er alt for lavt. Det vil ikke bremse selskabsskattens skadelige ræs mod bunden eller stoppe den udbredte brug af skattely,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.