- Opdateret 08/06/2021 kl. 16:42
Største opsving efter en krise i 80 år: Verdensbanken hæver forventningerne til den økonomiske vækst
Verdensbankens økonomer forudser nu, at hjulene kommer hurtigere i gang end hidtil forventet.
Verdensøkonomien vil vokse med 5,6 pct. i år, lyder det i en ny prognose fra Verdensbanken. Det er 1,5 procentpoint højere, end forudsigelsen lød i januar.
Prognosen tager udgangspunkt i, at en omfattende del af befolkningerne i verdens mest udviklede lande bliver vaccineret og at landene hurtigt vil indhente det økonomisk tabte efter pandemien.
Et opsving, der bliver det stærkeste efter en krise i 80 år ifølge økonomerne, og efter et historisk tilbageslag på 3,5 pct. sidste år.
Omvendt advarer rapporten også om at mange fattige lande vil være mange år om at være på samme niveau som før coronakrisen.
»Mens der er gode tegn på den globale genopretning, så påvirker pandemien fortsat fattigdom og ulighed hos mennesker i udviklingslandene,« siger Verdensbankens præsident, David Malpass, i en kommentar.
Han understreger, at »en globalt koordineret indsats er afgørende for at fremskynde blandt andet distributionen af vacciner og lempelser i gælden især for lavindkomstlande.«
»Efterhånden som krisen letter, skal beslutningstagere tage fat på pandemiens varige virkninger og tage skridt til at anspore en grøn og modstandsdygtig vækst, samtidig med at den makroøkonomiske stabilitet beskyttes,« lyder det.
I USA forventer Verdensbanken en vækst på 6,8 pct. i år, hvilket er en markant stigning fra tidligere 3,5 pct.
I euroområdet lyder forudsigelsen på en vækst på 4,2 pct. mod tidligere 3,7 pct.
Og i Kina 8,5 pct. mod tidligere 7,9 pct.
I industrilandenes økonomiske samarbejdsorganisation OECD forventer man, at verdensøkonomien vil vokse med 6 pct. i år
Også her kommer vækstscenariet dog med en advarsel:
»Nok vil opsvinget inden udgangen af 2022 bringe det meste af verden tilbage på samme bruttonationalprodukt (bnp) som før coronakrisen, men dette er langt fra tilstrækkeligt,« advarer OECD’s cheføkonom Laurence Boone.
»Verdensøkonomien ligger fortsat under den væksttrend, der gjorde sig gældende før krisen, og i alt for mange OECD-lande vil levestandarden i slutning af 2022 ikke være tilbage på niveauet før pandemien.«