Økonomi

Federal Reserve-møde kan sende rystelser gennem finansmarkederne

Ugens pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank kan givet betydelige udsving på finansmarkederne ifølge analytikere, som til gengæld er uenige om, hvor de vil være mest udtalte.

Aktiehandel hos Nordea. Foto: Finn Frandsen

Normalt indgyder pengepolitiske stramninger i form af neddrosling af obligationsopkøb og renteforhøjelser skræk og jag hos investorerne. Men i løbet af efteråret er renterne på både de korte og lange amerikanske statsobligationer og aktiemarkedet fulgtes opad hånd i hånd. Det kan dog meget snart være slut.

Over de næste par dage må investorerne spænde sikkerhedsselen og forberede sig på en betydelig risiko for udsving på finansmarkederne i relation til den amerikanske centralbank Federal Reserves (Fed) pengepolitiske møde tirsdag og onsdag.

Det mener analytikerne fra flere banker, som spår en rutsjebanetur på aktie- og rentemarkederne som følge af udsigten til en reduktion i centralbankens opkøb af stats- og realkreditobligationer.

»Lige nu er det en linedans med likviditetsstramninger og ude i fremtiden renteforhøjelser, som Fed skal kaste sig ud i. For stort set hele markedet har vænnet sig til den doping, man har fået i rigelige mål, og når dosissen sænkes, gør det ondt,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

Forventningen er, at det vigtige møde i den amerikanske centralbank vil føre til stramninger af den ultralempelige pengepolitik. Først og fremmest i form af en løbende afvikling af obligationsopkøbsprogrammet, der udgør 120 mia. dollars (ca. 710 mia. kr.) om måneden.

Spørgsmålet er dog, hvor betydelige ændringerne bliver, hvor hurtigt de implementeres, og om Fed giver et praj om udsigten til renteforhøjelser.

Jacob Pedersen mener, at der kan blive tale om et decideret regimeskifte.

»For mig at se vil en situation, hvor Fed – i strid med forventningen i aktie- og rentemarkedet - ændrer retorikken markant, gøre ondt på aktierne. Alt, hvad der peger i retning af en hurtigere og skærpet stramning,« siger han.

Den seneste tid har de globale aktier ifølge Jacob Pedersen leveret et solidt afkast på 5,1 pct. i oktober efter fald i september. Paradoksalt nok er det sket sideløbende med, at investorerne har kastet kærlighed efter kort- og langsigtede amerikanske statsobligationer med udsigt til renteforhøjelser.

»Jeg frygter, at aktieinvestorerne stoler nærmest blindt på, hvad der bliver sagt, og de til sidst ender med at stå tilbage med lange næser. For ser man på inflationen, er der grund til at forvente, at stramningerne kommer hurtigere end ventet, og det vil kunne mærkes på aktierne,« siger han.

Hos Nordea ser chefstrateg Andreas Østerheden også frem til, at Fed vil gøre investorerne klogere på den fremtidige pengepolitiske retning.

Til gengæld spår han en afdæmpet udfasning af de ekstraordinære opkøb af obligationer, og at der går lang tid endnu, før de går helt og aldeles i nul.

»Jeg vil tro, de holder fast i den tidligere kommunikation, hvor eventuelle renteforhøjelser først kommer på tale efter reduktionen af opkøbene, og vores officielle vurdering er, at det først bliver i 2022,« konstaterer han.

Andreas Østerheden understreger, at især de korte renter på amerikanske statsobligationer er braget op, og at investorerne af den årsag nu forventer to renteforhøjelser i løbet af 2022. De kan derfor risikere at blive skuffet over en konservativ stramning onsdag fra centralbankchef Jerome Powell.

»Udsvingene kan i mine øjne blive store i rente- og valutamarkedet, fordi investorerne har taget forskud på glæderne, mens aktiemarkedet på den anden side kommer til at fordøje det relativt hurtigt,« siger chefstrategen.

Han peger på, at sidste gang, vi så en lignende situation, var i 2013, hvor den forhenværende chef for den amerikanske centralbank, Ben Bernanke, annoncerede reduktionen af opkøbsprogrammet oven på finanskrisen.

Her faldt S&P 500-indekset med omkring 5-6 procent, men steg hurtigt igen, mens de 10-årige statsobligationer fløj op.

»Reaktionen på ugens møde bliver et spørgsmål om to ting: Dels tempoet af reduktionen og timingen. Vores overordnede case er stadig, at aktierne skal højere op grundet flot indtjening hos selskaberne, og vi har overvægt af aktier i porteføljerne af samme årsag,« forklarer Andreas Østerheden.

Stort set hele markedet har vænnet sig til den doping, man har fået i rigelige mål, og når dosissen sænkes, gør det ondt.

Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank

Jacob Pedersen fra Sydbank er enig i, at tempo og timing er afgørende, men mener stadig, at aktiemarkedet risikerer at blive mærkbart ramt.

»Regimeskiftet vil formentlig tage det øverste af afkastmulighederne. Hvor meget det bliver, er svært at sige. Jeg har dog svært ved at forestille mig, at det får markedet til at falde 5-15 pct. over tre dage og at alt er godt igen derfra. Vi må i stedet se frem til en lang periode med modvind,« siger han.

Frederik Engholm, der er chefstrateg hos Nykredit, mener ikke, at udviklingen i obligationsrenterne og aktiemarkedet strider væsentligt mod hinanden og påpeger, at renteniveauet er på samme niveau som i foråret.

Han tror derfor ikke på de store lussinger til aktiemarkedet.

»Jeg tror, at Jerome Powell vil undgå at blive fanget på det gale ben, så jeg forventer ikke, at det giver store skvulp, selvom han måske vil anerkende usikkerheden omkring inflationen. Det kan komme til at bekymre nogen, men overordnet set vil det nok ikke skræmme aktiemarkedet,« siger han.

Læs også
Top job