Økonomi

Cheføkonom om nye nedlukninger i Europa: »Det er ret vildt«

Nye nedlukninger i Europa vil kunne skubbe yderligere til inflationen, lyder det fra to økonomer.

Mens Danmark har genindført coronapasset, er man i andre europæiske lande gået hårdere til værks for at dæmme op for smitten. Foto: Marcus Emil Christensen

Coronavirussens effekter på økonomien kan komme til at vare længere, end de fleste havde regnet med, da sommer blev til efterår, og flere og flere fik en coronavaccine i overarmen.

Sådan lyder det nu fra to økonomer, efter at flere og flere lande har indført strammere og strammere restriktioner, og Østrig fredag meddelte, at landet går i lockdown i maksimalt 20 dage. Samtidig vil man i Tyskland ikke udelukke, at en lockdown her også kan komme på tale.

»Det er ret vildt. Det er ikke det, vi havde håbet på. Vi tænkte, at vi havde lagt det bag os,« siger Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank.

I Danske Bank havde Mikael Olai Milhøj, der siden pandemiens start har holdt et vågent øje med udviklingen på coronafronten, heller ikke forestillet sig, at ét land i Europa ville ende i en ny lockdown, hvis man havde spurgt ham for tre måneder siden.

»Det er smittetal og hospitalsindlæggelserne, der går den forkerte vej. Nogle lande har ikke vaccineret så store dele af befolkningen, og det er dem, der bliver først og hårdest ramt. Det er det politikerne reagerer på, og det virker til, at politikerne lader sig inspirere af hinanden,« siger han.

I pandemiens tidlige stadier blev der i medierne gjort meget ud af en bogstavleg i forhold til, hvordan økonomien ville udvikle sig. Siden dengang er det blevet mere eller mindre klart, at økonomien har udviklet sig som et k. Hvor den ene del af økonomien har bevæget sig sydpå, mens den anden har klaret sig glimrende. Det kan vi se frem til mere af med nye lockdowns, som f.eks. vil ramme servicesektoren.

»Den bliver ramt i tilfælde af lockdowns. Men selv uden restriktioner kan frygtfaktoren i befolkningen betyde, at servicesektoren bliver ramt, fordi folk holder sig væk,« siger Mikael Olai Milhøj.

Han vurderer, at det samtidig vil kunne betyde, at inflationen ikke falder til ro foreløbig, som bl.a. Den Europæiske Centralbank har en klar forventning om.

»Når vi normalt tænker på kriser, så tænker vi på et deflationært scenarie. Men her er det lige omvendt. Økonomien bliver så skævvredet, at det bliver inflationært,« siger Mikael Olai Milhøj.

Denne vurdering deler man i Sydbank.

»Det vil være inflationært, og det kommer til at forlænge perioden med ekstraordinær inflation i Europa,« siger Søren Kristensen.

Han tør ikke svare på, om det er en øvelse, som vi skal igennem hver eneste gang dagene bliver kortere og vi nærmer os julen.

»Det er den frygt, man kan have. At det bliver virkelighed en gang om året. Dit bud er lige så godt som mit. Det er den usikkerhed, som virksomhederne også skal forholde sig til,« siger han.

Mere optimistisk er man i Danske Bank i forhold til, at det ikke bliver en årlig begivenhed med restriktioner og lockdowns.

»Vi har fået flere behandlinger, som lige skal godkendes. Så når vi ser et år frem, så håber jeg gevaldigt, at en kombination af, at evt. boosters kan gives på en tid på året, hvor det giver mening, og at de nye behandlingsformer gør, at det ikke bliver en juletradition,« siger Mikael Olai Milhøj.

Læs også
Top job