Økonomi

Særlig cocktail skyld i den værste aktiedag siden marts 2020: »Opbremsningen lå til højrebenet«

Tirsdag markerede en af de værste dage for de danske aktier i flere måneder, da C25-indekset faldt med 3,2 pct. Investorerne skal forberede sig på et nyt miljø for aktierne, spår analytikere.

Investorerne stimlede billedligt talt sammen nær udgangen fra det danske aktiemarked, da eliteindekset C25 tirsdag oplevede et fald på 3,2 pct. Det markerer det største dyk på en enkelt handelsdag i år.

DSV, Coloplast og Demant stod som de store tabere med fald på over 5 pct., da klokkerne ringede til luk om eftermiddagen, og det er der god grund til, forklarer Otto Friedrichsen, der er aktiechef og partner i Formuepleje.

»Vi har set enkelte danske aktier, som fylder relativt meget i C25-indekset, klare sig fremragende den seneste tid. Nu er investorerne begyndt at tage gevinsten hjem, eftersom usikkerheden har meldt sig i markederne,« siger han.

Især Novo Nordisk og DSV var tungen på vægtskålen, da samtlige aktier i C25 endte dagen i rødt.

Faldene kommer ovenpå en festlig periode på aktiemarkederne, som har vist topform i oktober. Sidste gang, C25 så et dyk i samme størrelsesorden, var under den tumultariske coronaperiode i marts 2020.

Kombinationen af udsigten til stigende renter, usikkerhed i forhold til coronasituationen i Europa og mere moderat vækst har dog sat præg på stemningen, som samlet set har været mut på de europæiske markeder.

»Vi står midt i en cocktail af forskellige ting, som trækker i hver sin vej for aktiemarkedet. Vi har høj inflation og vækst på den ene side, som trækker renterne i en opadgående retning, og så har vi i Europa en coronasmitte, som truer væksten,« siger Tine Choi Danielsen, chefstrateg i PFA.

For nylig indførte Østrig nye nedlukninger, hvilket gav investorerne en forskrækkelse og kom til udtryk i markederne, mens Tysklands afgående kansler Angela Merkel ikke afviser restriktioner for Europas største økonomi.

»Vi ser mere nervøsitet i Europa. Til dels blomstrer usikkerheden i forhold til coronasituationen i de europæiske lande, hvor nogen har indført tiltag i form af nedlukninger, der ligner dem sidste år,« siger Otto Friedrichsen.

»På samme tid har vi et miljø, hvor aktierne er steget kraftigt. Nu er der til gengæld blevet sået tvivl om de fremtidige indtjeningsforventninger som følge af risikoen for nedlukninger – og det er gift for aktiemarkederne.«

Samtidig med, at aktiemarkederne over en bred kam har set rødt i Europa – men især i Danmark – er de korte og lange obligationer steget betydeligt.

Årsagen er ifølge Otto Friedrichsen udsigten til, at centralbankerne til at hiver hårdere i den pengepolitiske nødbremse. Flere investorer skubbes derfor over i obligationerne og væk fra aktierne – også på længere sigt.

»Faldende realrenter (den nominelle rente minus inflation, red.) har været med til at lokke investorerne over i ”det sidste alternativ” i form af aktier. Forventningen om stigende renter forvandler gør nu obligationerne til et attraktivt alternativ til aktier, som ikke har været der i årevis,« siger han.

Det er ifølge aktiechefen med til at få dele at markedet til at sætte sig.

»Det er derfor vigtigt, man som investor holder skarpt øje med de områder af aktiemarkedet, som er meget afhængige af vækst og er dyrt prisssate. De vil også blive gjort sårbare af alternativer,« siger Otto Friedrichsen og tilføjer, at det især er teknologiaktierne, som vil mærke konsekvenserne.

Han forudser desuden en ændring i markedsvilkårene.

»Ser vi fremad, kommer vi til at gå fra et miljø, hvor vi har haft en kraftig økonomisk genopretning til at se en mere moderat vækst. Det vil føre til et øget pres på den kapacitet i markedet, vi har set over de sidste to år, mens renten vil styre, hvor attraktive alternativerne er,« siger Otto Friedrichsen.

Tine Choi Danielsen fra PFA mener, at tirsdagens fald var forventelige.

»Vi er der, hvor opbremsningen lå til højrebenet. Det endte bare med at blive de rentestigninger, vi har set, der udløste den,« siger chefstrategen.

Læs også
Top job