Økonomi

Danske småinvestorer ser ikke inflationen som den største risiko for aktierne - men det gør alle andre

Nye tal viser, at de danske privatinvestorer anser inflation som en mindre risiko for aktiemarkederne sammenlignet med deres udenlandske fæller og institutionelle investorer. De er derfor i fare for at brænde nallerne, mener chefstrateg.

Artiklens øverste billede
De danske småinvestorer er væltet ind på aktiemarkedet de seneste år.

Bekymringerne om stigende inflation og dens konsekvens for renterne og verdensøkonomien har de seneste måneder sat deres præg på de globale markeder og fået store institutionelle investorer til at ryste på hænderne.

Tiltagende inflation skræmmer dog langt fra de danske småinvestorer, som de seneste to år er strømmet ind på aktiemarkedet. Faktisk er de koncentreret om andre risici.

»Det ser ud til, at danske privatinvestorer er meget mere afslappede og komfortable med deres investeringer,« siger Ben Laidler, der er global markedsstrateg hos Etoro og har fortid i JP Morgan, HSBC og UBS.

Platformen foretager hvert kvartal en rundspørge, hvor private investorer på tværs af landegrænser – og uanset hvor og hvordan de handler aktier - svarer på, hvad de mener udgør de største risici for finansmarkederne.

Undersøgelsen er ifølge Etoro den største af sin slags.

Helt konkret viser undersøgelsen, at tilstanden for den globale økonomi står øverst på listen over, hvad, de danske privatinvestorer mener, udgør den absolut største risiko for markederne over de næste tre måneder. Til gengæld er inflation risiko nummer ét for småinvestorerne verden over.

Ben Laidler, global markedsstrateg i Etoro.

»Nu er den danske økonomi og danske selskaber ekstremt globale. Det er sandsynligvis en af årsagerne til, at de private investorer ser ud til at være mere følsomme over for udviklingen i resten af verden i forhold til andre nationaliteter, som har svaret på undersøgelsen,« vurderer Ben Laidler.

Han mener, det spiller en rolle, at Danmark har været relativt skånet for inflationen, der ikke har været lige så mærkbar for danske forbrugere. I Danmark er inflationen på omkring 3 pct., mens den er ca. 6 pct. i USA.

»Det viser bare, at de danske investorer har et andet udgangspunkt.«

Undersøgelsen står i stærk kontrast til nylige rundspørger fortaget hos institutionelle investorer i form af adskillige kapitalforvaltere og banker.

I en anerkendt måling lavet af Bank of America i oktober anså halvdelen af fondsforvalterne inflationen som den største trussel mod aktiemarkedet.

Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit, er enig i, at inflationen udgør den vigtigste dagsorden for markederne, men at de danske forhold måske har været med til at skrue lidt på småinvestorernes holdninger herhjemme.

Frederik Engholm-Hansen er chefstrateg i Nykredit. Foto: Stine Bidstrup

Han mener, at investorerne er i fare for at tabe penge, hvis ikke de tager den stigende inflation alvorligt, til trods for den anses som forbigående.

»Man bør aldrig sammensætte sin aktieportefølje, så man investerer ud fra ét udfald. Hvis investorerne ikke er opmærksomme på inflationen, og den tager fat, risikerer de også at brænde nallerne,« siger Frederik Engholm.

Han slår fast, at nogle sektorer vil være enten negativt eller positivt ramt af stigende inflation, som typisk fører højere renter med sig. Finanssektoren og bankerne vil eksempelvis nyde godt af effekterne afledt af inflationen.

»Til gengæld vil specielt vækstaktierne, hvor en stor del af potentialet for indtjening er ude i fremtiden, blive ramt, da inflationen og højere renter giver udsigt til, at indtjeningen bliver mindre,« siger Frederik Engholm.

På ét parameter er de danske investorer dog ikke anderledes i forhold til andre, viser undersøgelsen fra Etoro. For langt de fleste småinvestorer i Danmark ser teknologi- og sundhedssektoren som de mest attraktive.

Teknologisektoren vil ifølge Frederik Engholm være et af de steder, der risikerer at mærke en negativ udvikling, som følge af rentestigningerne.

Samlet set er danskerne også langt mindre bekymrede for en korrektion i markederne løbet af det kommende kvartal. Her svarer blot 30 pct., at de forventer at se kraftige fald i aktiekurserne, mens tallet er 41 pct. globalt.

Ben Laidler fra Etoro mener, at den stærke udvikling i C25-indekset måske er medvirkende til, at danske investorer ikke lader sig skræmme så nemt.

Det bidrager måske med en ”feel good-faktor”, at det danske aktiemarked har klaret sig fornuftigt i det nuværende markedsmiljø i forhold til resten af verden

Ben Laidler, global markedsstrateg i Etoro

»Det bidrager måske med en ”feel good-faktor”, at det danske aktiemarked har klaret sig fornuftigt i det nuværende markedsmiljø i forhold til resten af verden,« siger Ben Laidler og tilføjer, at undersøgelsen i hans øjne ikke er et udtryk for, at småinvestorerne er naive eller undervurderer risikoen.

Overordnet set har Ben Laidler tillid til, at de danske privatinvestorer har langsigtede briller og er forberedte, hvis markedet rammes af bølgegang – og netop en aktiekorrektion vil være at forvente i fremtiden, mener han.

»Nu så vi en lille korrektion i starten af september, men det fik ikke de nye investorer til at løbe væk. Faktisk købte de aktier, og der er nu flere af dem. Det er et rigtig godt tegn, eftersom privatinvestorerne er blevet vigtigere for markederne, og det understøtter aktierne, at de holder på dem,« siger han.

Handelsplatformen Etoro blev stiftet af den israelske entreprenør Yoni Assia i 2007 og har i dag 24 mio. brugere globalt. Platformen slår sig op på at tilbyde kurtagefri handel med primært amerikanske aktier, certifikater og investering i kryptovalutaer. Derudover tilbyder Etoro en copytrading-løsning, hvor man både kan følge og efterligne andre investorers handler.

I starten af 2021 havde Etoro omkring 100.000 danske brugere.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.