Økonomi

Handler op til skelsættende beslutning er kommet i søgelyset - nu træder næstformand tilbage

Richard Clarida, der er næstformand i Federal Reserve, stopper før tid. Meddelelsen kommer, efter at der er kommet fokus på handler, som han foretog i begyndelsen af pandemien.

Der har været fokus på de handler, som Fed-medlemmer foretog i de tidligere dage i pandemien. Foto: REUTERS/Andrew Kelly

Richard Clarida, næstformand i den amerikanske centralbank Federal Reserve (Fed), træder nu tilbage fra posten kort tid før, at hans embedsperiode stod til at slutte.

Richard Clarida stod til at forlade posten i slutningen af måneden, men nu stopper han på posten i slutningen af ugen. Det oplyste Fed mandag aften dansk tid i en pressemeddelelse.

Der er ikke koblet nogen forklaring på Richard Claridas tidlige farvel til Fed, men beslutningen er meldt ud, efter at der er kommet fornyet fokus på handler, som Richard Clarida foretog i den tidlige fase af pandemien og i dagene op til, at Fed spændte et stort redningsnet ud under økonomien og finansmarkederne.

Richard Clarida har tidligere oplyst, at han solgte ud af en obligationsfond og købte op i en aktiefond. Handlerne blev forklaret som en planlagt rebalancering.

Næstformandens handler har tidligere tiltrukket sig opmærksomhed, og i sidste uge kunne New York Times på baggrund af nye oplysninger fortælle, at Richard Clarida bevægede sig ud af en aktiefond den 24. februar 2020 for så at købe op igen den 27. februar.

Den 28. februar kom en kortfattet meddelelse Jerome Powell, der står i spidsen for Fed, i forbindelse med coronavirussen.

»Vi vil bruge vores værktøjer og handle efter behov for at understøtte økonomien,« lød det dengang.

Kort tid efter sænkede Federal Reserve renten og satte samtidig gang i et omfattende opkøbsprogram for at holde hånden under økonomien. Aktiemarkedet reagerede positivt på sikkerhedsnettet, og siden fulgte markante stigninger.

Det er ikke kun Richard Claridas handler, der har været i fokus. Det samme har handler, som Eric Rosengren og Richard Kaplan, der tidligere stod i spidsen for Fed-afdelingerne i Boston og Dallas, foretog. Både Eric Rosengren og Richard Kaplan stoppede på deres poster, efter at der kom fokus på deres handler.

Læs også
Top job