Økonomi

Ny rentemelding fra Nordea: Her slutter tiden med negative renter i Danmark

Den ledende rentesats i Nationalbanken har siden 2014 været negativ, men nu peger man i Nordea på, at tiden med negative renter lakker mod enden.

Artiklens øverste billede
Nordea venter nu, at Nationalbankens ledende rentesats vil være positiv i midten af 2023. Foto: Nicolai Perjesi

Markedsrenterne er den seneste tid steget markant i Danmark, og inden for en overskuelig periode vil Nationalbanken også begynde at skrue op for sin ledende rentesats. Dermed er begyndelsen på enden for de negative renter i Danmark rykket nærmere. Sådan lyder det i en ny prognose fra Nordea.

»Vi forventer, at Nationalbanken forhøjer renten tre gange inden udgangen af 2023. Epoken med negative renter nærmer sig dermed sin afslutning,« skriver Jan Størup Nielsen, der er chefanalytiker i Nordea, i prognosen.

Den nye renteprognose fra storbanken er blevet offentliggjort, efter at inflationen i euroområdet har nået det højeste niveau nogensinde. Det fik i den forgangne uge Den Europæiske Centralbank (ECB) til at komme med noget, der kan minde om en pengepolitisk vending.

Hvor man fra ECB’s side tidligere har udelukket enhver form for snak om en snarlig renteforhøjelse, ville Christine Lagarde på et pressemøde den 3. februar ikke udelukke, at der kunne komme en renteforhøjelse i løbet af året.

I prognosen peger man på, at markedet på bagkant af den seneste ECB-melding nu venter, at ECB vil sætte renten op ad to omgange med 25 basispunkter inden udgangen af 2022. Og samtidig venter markedet, at ECB’s ledende rente ved udgangen af 2023 vil ligge 1,25 pct.point over det nuværende niveau på minus 0,5 pct.

»Vi deler markedets forventninger om, at tidspunktet for den første renteforhøjelse fra ECB er fremrykket betragteligt. Dog vurderer vi, at markederne er lidt for aggressive i deres prisningen af specielt de kortsigtede inflationsforventninger,« skriver Jan Størup Nielsen, der venter, at ECB vil sætte renten op i december i år og følge op med renteforhøjelser i marts og september 2023.

Med den danske fastkurspolitik, hvor man Nationalbanken i vid udstrækning følger ECB, er der lagt op til danske renteforhøjelser.

»Dermed ventes renten på indskudsbeviser i Nationalbanken nu at blive positiv omkring midten af næste år. Sker det, vil det i givet fald være første gang siden 2014, at styringsrenten i Nationalbanken vil være over nul,« skriver Jan Størup Nielsen.

Den såkaldte indskudsbevisrente i Nationalbanken ligger i øjeblikket på minus 0,6 pct.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.