»Voldsomme tal«: Priserne fortsætter himmelflugten i Europa
Inflationen i eurozonen nåede i februar op på 5,8 pct., hvilket er det højeste niveau nogensinde.
Europæerne skal have flere og flere penge op af lommerne. Priserne i eurozonen fortsætter nemlig deres himmelflugt. I februar steg forbrugerpriserne med 5,8 pct. i forhold til samme periode i fjor, viser et estimat fra det europæiske statistikbureau Eurostat.
Inflationen steg dermed mere end ventet, da økonomerne på forhånd havde regnet med, at tallet ville lande på 5,6 pct. Tallet er ikke kun højere end forventet - det er samtidig den højeste inflation nogensinde i eurozonen.
»Der er ingen tvivl om, at det er voldsomme tal,« lyder det i en kommentar fra Lisette Rosenbeck Christensen, der er økonom i Arbejdernes Landsbank.
I Sydbank advarer man om, at inflationen nu er så høj og så vedvarende, at den kan ramme væksten.
»Inflationen er så høj, at det er en alvorlig udfordring for forbrugere og virksomheder. Særligt dem, som bruger meget energi. Den europæiske inflation løftes nemlig igen af kraftigt stigende energipriser, men inflationen bider sig også fast i flere afkroge af økonomien,« skriver Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.
Blandt økonomerne bliver der peget på, at inflationen kan stige yderligere herfra.
»I dag er energipriserne igen på himmelflugt med den højeste oliepris i euro nogensinde, og gaspriser der er tilbage omkring rekordniveauerne op til jul. Det peger på, at tiden med høj inflation bestemt ikke er ovre for de europæiske forbrugere. Det vil gå ud over købekraften – ikke mindst i de lande, hvor husholdningerne er langt mere afhængige af gas til opvarmning end vi er herhjemme,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen, der er chefanalytiker i Danske Bank, i en kommentar.
Hun peger sammen med flere andre på, at dagens inflationstal sætter Den Europæiske Centralbank i en endnu mere vanskelig situation.
ECB har nemlig en målsætning om, at inflationen på mellemlangt sigt skal ligge på 2 pct. Bag denne tekniske formulering ligger, at inflationen i en periode gerne må ligge over 2 pct., så den på den måde kan kompensere for den tid, hvor inflationen har ligget under 2 pct.
»Mens udsigterne for inflationen i den grad har kurs mod himlen, så ser det anderledes ud for økonomien. De store prisstigninger vil være et benspænd for den økonomiske vækst, og det samme vil usikkerheden, som krigen kaster over hele det europæiske kontinent. Derfor skal man i ECB nu overveje, hvad man er mest bekymret for. Den høje inflation eller en nedgang i den økonomiske vækst eller måske endda i værste fald en recession i eurozonen,« lyder det fra Søren Kristensen.