• Opdateret 03/03/2022 kl. 13:36
Økonomi

Nyt smæk til bilisterne: Voldsomme prisstigninger på benzin og diesel

Også naturgaskunderne får det slemt. Priserne er rekordhøje her til morgen.

Artiklens øverste billede
Claus Green tanker bilen på Circle K-tankstationen på Skanderborgvej i Aarhus. Billedet er taget for en uge siden på dagen, da Rusland invaderede Ukraine. I baggrunden ses, at prisen på en liter autodiesel er 12,29 kr. I dag er prisen 13,19 kr., og den vil stige yderligere. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Krigen i Ukraine begynder nu for alvor at koste forbrugerne dyrt.

Onsdag steg priserne på benzin og autodiesel med henholdsvis 30 og 60 øre pr. liter, og det samme sker i dag.

Dermed er listepriserne 14,99 kr. for en liter autodiesel og 15,79 kr. for en liter 95 oktan benzin, mens højoktanbenzin er oppe i 17,08 kr. for en liter.

Det er aldrig set før, at prisen på autodiesel inden for ét døgn er steget 1,20 kr. pr. liter.

Over natten og torsdag morgen er prisen på råolie fra Nordsøen til levering i maj steget til 119,08 dollars pr. tønde – en stigning på 5,5 pct. Priserne er siden faldet en anelse tilbage, mens man afventer åbningen af det amerikanske oliemarked først på eftermiddagen.

Udviklingen forværrer energiprischokket, da ikke kun bilisterne rammes, men hele transportsektoren.

Vognmandsbranchen står foran markant højere brændstofudgifter. Rederierne rammes tilsvarende. Det samme gør luftfartsselskaberne i en situation, da rejseaktiviteten ellers for alvor er på vej mod en normalisering.

Fortsætter udviklingen, vil forbrugerne mærke det i form af højere fragtpriser, når de handler på nettet. Det samme ventes at ske med priserne på flybilletter, medmindre luftfartsselskaberne har risikoafdækket deres brændstofudgifter.

Som tilfældet var onsdag, er det olie- og finansindustriens boykot af russisk olie, der sender priserne op. Alle – især i Europa – har travlt med at finde andre leverandører, hvilket er svært i en situation, da efterspørgslen stiger hurtigere end udbuddet.

»Det Internationale Energi Agentur (IEA) har med sine medlemslande aftalt, at de kollektivt skal frigive 60 mio. tdr. olie fra deres stødpudelagre. Der er tale om et historisk skridt, der kun er set under Golfkrigen i 1991, den tropiske orkan Katrina i 2005 og borgerkrigen i Libyen i 2011,« siger Louise Dickson, senior oliemarkedsanalytiker i den norske rådgivningskoncern Rystad Energy.

På et ministermøde onsdag besluttede Organisationen af Olieeksporterende Lande (Opec) og samarbejdsparterne i organisationen Opec+ at forsætte den hidtidige linje, der indebærer hver måned at øge produktionen med 400.000 tdr. i døgnet, inden den samlede produktion er steget med 5,8 mio. tdr. i døgnet.

Ruslands invasion af Ukraine og markedets afvisning af at købe råolie og olieprodukter fra Rusland har ikke fået Opec til at ændre signaler og øge produktionen ud over det aftalte.

Organisationens grundholdning er, at der i oliemarkedet fundamentalt set er balance mellem udbud og efterspørgsel, og at det derfor alene er geopolitiske forhold, der står bag de stigende oliepriser.

Priseksplosionen er ikke begrænset til olien.

Torsdag morgen er priserne på naturgas i Europa til levering i april skudt op i 197,00 euro pr. MWh - den højeste nogensinde, og næsten 20 pct. højere end onsdag.

Den hidtidige prisrekord blev nået den 21. december med 180,27 euro, men den er grundigt sat til vægs med dagens priser som en understregning af den anspændte situation.

Siden er der kommet en modreaktion, og naturgaspriserne handles først på eftermiddagen til samme priser som onsdag.

Hverken olie eller naturgas er omfattet af sanktionerne mod Rusland, og den russiske naturgas strømmer ifølge alle rapporter uændret til Europa i henhold til de kontraktlige forpligtelser. Alligevel synes også gasmarkedet præget af tilløb til panik.

»Vi fører nu en total økonomisk og finansiel krig, og vi vil fremtvinge en kollaps af Ruslands økonomi,« sagde Frankrigs finansminister Bruno Le Maire tirsdag.

Inden for få dage har verdens tre store kreditvurderingsfirmaer S&P Global Ratings, Moody's Investors Service og Fitch Ratings sænket Ruslands kreditværdighed, så den nu ligger langt under den såkaldte investeringsgrænse.

Moody's og Fitch har sænket Rusland hele seks karaktertrin fra BBB til B. Det er kun sket én gang tidligere, da Sydkorea i 1997 måtte se sin internationale kreditværdighed eroderet.

Dermed ligger Ruslands kreditværdighed hele 14 karaktertrin under Danmark, der har topkarakteren AAA.

»Tyngden af de internationale sanktioner som svar på Ruslands militære invasion af Ukraine har øget risicien for den finansielle stabilitet, repræsenterer i alvorligt chok for Ruslands kreditværdighed og skaber tvivl om den russiske stats vilje til at honorere sine gældsforpligtelser,« lyder begrundelsen fra Fitch Ratings.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.