Økonomi

USA vil indføre importforbud mod russisk energi

Den amerikanske præsident Joe Biden har tirsdag annonceret nye sanktioner mod Rusland, som indebærer et forbud mod al import af russisk olie, flydende naturgas (LNG) og kul til USA. Storbritannien vil også udfase importen af russisk olie i 2022.

Artiklens øverste billede
Den amerikanske præsident Joe Biden. Foto: Anna Moneymaker/AFP/Ritzau Scanpix

USA indfører et forbud mod al import af russisk olie, flydende naturgas (LNG) og kul.

Det meddelte den amerikanske præsident Joe Biden tirsdag i en tale, hvor han fremlagde de nye sanktioner mod Rusland.

»USA vil ramme hovedpulsåren i Ruslands økonomi. Vi bandlyser al import af russisk olie, gas og energi. Det betyder, at russisk olie ikke længere vil blive accepteret i amerikanske havne, og det amerikanske folk vil afgive endnu et kraftig slag mod Putins krigsmaskine,« sagde Joe Biden.

Udmeldingen kommer kort tid efter, at EU-Kommissionen har præsenteret et nyt energiudspil, der skal dæmme op for den energikrise, som har bredt sig i Europa den seneste tid - særligt efter Ruslands invasion af Ukraine. På samme tid har Storbritanniens energiminister, Kwasi Kwarteng, oplyst, at landet vil udfase importen af russisk olie i 2022.

Rusland er verdens største eksportør af olie og gas, og indtil nu har landets energieksport været undtaget fra Vestens sanktioner som følge af krigen i Ukraine – og mens USA langt fra er den største importør af russisk olie, lægger de nye sanktioner pres på de europæiske lande om at følge trop.

Rusland leverer henholdsvis 30 og 40 pct. af den olie og gas, som Europa forbruger. Til sammenligning udgør russisk olie blot én procent af USA’s samlede olieforbrug.

Krigen i Ukraine og den medfølgende usikkerhed har over de seneste dage fået olie- og gaspriserne til at eksplodere. Lige nu koster en tønde Brent-olie i omegnen af 130 dollars, hvilket er det højeste niveau siden 2008.

Tyskland, der er den største importør af russisk olie, har indtil videre afvist at indføre et forbud mod energiimport fra Rusland. Mens landet forsøger at accelerere brugen af alternative energikilder, er det ikke muligt at indstille købene fra den ene dag til den anden ifølge Tysklands kansler Olaf Scholz.

Lang størstedelen af USA’s import af olie kommer fra lande som Canada, Mexico og Saudi Arabien, hvilket gør den amerikanske økonomi mindre afhængigt af russisk olie sammenlignet med den europæiske økonomi.

Mikael Olai Milhøj, der er chefanalytiker i Danske Bank, fastslår i en skriftlig kommentar, at det er usikkert, hvor stor en effekt krigen og sanktionerne vil få på amerikansk økonomi, fordi den er mere lukket end den europæiske, mens den direkte samhandel med Rusland er begrænset.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Selvom den øgede usikkerhed kan betyde, at forbruger- og erhvervstilliden falder som følge af geopolitiske risici, har det ifølge analytikeren normalt en kortlivet effekt – med undtagelse af Golfkrigen i 1990, om end USA’s økonomi allerede var på vej ind i en økonomisk nedtur, da den startede.

»Forbrugerne vil dog blive ramt af de stigende energi- og fødevarepriser, der betyder, at de alt andet lige kan bruge færre penge på andre typer af varer og tjenester,« skriver Mikael Olai Milhøj og tilføjer, at man dog bør huske på, at amerikanerne har en højere opsparing ovenpå coronakrisen.

På den anden side ligger den amerikanske inflation på det højeste niveau i 40 år, og den medfører en udhuling af amerikanernes købekraft, eftersom lønvæksten ikke følger med. Derfor er risikoen, at importforbuddet vil øge olieprisen og inflationen yderligere, påpeger Danske Bank-analytikeren.

Indtil videre har Biden-administrationen forsøgt at dæmpe effekterne på olieprisen ved at frigive og bruge nogle af landets strategiske oliereserver.

»Samtidigt er der forsøg på at forbedre forholdet med Venezuela, Iran og Saudi-Arabien i et forsøg på at få mere olie ud på markedet og dermed få priserne ned. Det er noget, man fortsat skal holde øje med,« skriver han.

Ben Laidler, der er global markedsstrateg hos handelsplatformen Etoro og har en fortid i storbankerne JP Morgan, HSBC og UBS, vurderer, at USA’s forbud vil kunne få olieprisen til at stige til historiske 150 dollars pr. tønde.

»Stigende oliepriser vil forværre de globale økonomiske udsigter på den korte bane både ved at bremse væksten og sætte skub i den allerede høje inflation. Det eneste sikre er, at den globale vækst er robust,« skriver han.

Uanset hvad befinder den amerikanske centralbank, Federal Reserve, sig i en svær situation. For normalt vil usikkerheden føre til en mere afventende adfærd fra centralbanken, men fordi væksten er stærk, inflationen høj, og arbejdsmarkedet stramt, er det nødvendigt med strammere pengepolitik.

»Vi forventer derfor stadig, at den amerikanske centralbank bliver nødt til at sætte den pengepolitiske rente op adskillige gange i løbet af 2022. Den første rentestigning siden coronakrisen kommer onsdag i næste uge,« understreger Mikael Olai Milhøj fra Danske Bank i sin kommentar.

Mandag truede Rusland med at lukke den vitale Nord Stream 1-gasledning til Tyskland og advarede om, at olieprisen vil stige til 300 dollars pr. tønde, hvis de vestlige lande beslutter af lukke ned for importen af russisk energi.

»Det er klart, at en afvisning af russisk olie vil få katastrofale konsekvenser for det globale marked. Prisstigningerne vil være uforudsigelige,« fortalte Alexander Novak, der er vicepremierminister i Rusland, i et tv-interview.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.