Økonomi

Danskernes humør i stort dyk: Laveste niveau siden 2008

Forbrugertilliden er dykket markant fra februar til marts, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Artiklens øverste billede
Danskernes syn på Danmarks økonomiske situation har taget et voldsomt dyk den seneste måned. Foto: Christian Klindt Sølbeck

Danskernes humør er blevet sendt ud i et voldsomt fald. Forbrugertilliden faldt fra februar til marts fra et niveau på minus 3,2 til minus 14,4, og dermed er forbrugertilliden på bare én måned banket tilbage på niveau med de mørkeste måneder under finanskrisen. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

»Det er et vanvittigt fald, der nu har banket forbrugertilliden ned i det laveste niveau siden oktober 2008, hvor finanskrisen rasede på sit højeste niveau. Forbrugertilliden er dermed også nu lavere end under de mørkeste måneder af coronakrisen,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Forbrugertillidsindikatoren er sammensat af fem komponenter. Bl.a. danskernes købelyst, deres syn på deres nuværende og fremtidige økonomiske situation. Ifølge Danmarks Statistik har der den seneste måned været tale om et kraftigt fald i fire af de fem komponenter, der udgør forbrugertillidsindikatoren.

Det er særligt indikatoren, der viser danskernes forventning til den økonomiske situation i Danmark om et år, der er faldet.

Inden coronakrisen skyllede ind over kloden og fik regeringer rundtom i verden til at lukke mere eller mindre ned for samfundene for at bremse smitten, lå forbrugertillidsindikatoren herhjemme på 4,5. Da store dele af Danmark lukkede ned, styrtdykkede humøret. Forbrugertillidsindikatoren ramte således minus 11,9 i april 2020.

Siden kravlede tillidsindikatoren stille og roligt opad, og den nåede i september op på 9,2. Siden efteråret har pilen dog peget ned, og nu er forbrugertillidsindikatoren altså faldet til det laveste niveau siden 2008.

»Det er helt oplagt krigen i Ukraine, der har givet det voldsomme dyk. Krigen og sanktionerne har sendt energipriserne endnu højere op, og det mærker de fleste danskere meget direkte. Der har været store udsving på de finansielle markeder, og krigen har givetvis også udløst en generel følelse af utryghed og uorden i verden, som viser sig i denne form for meningsmåling,« skriver Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar, hvor han samtidig understreger, at økonomien slet ikke er i nærheden af samme situation som i 2008.

Danmarks økonomi vil dog blive ramt af krigen i Ukraine, har det på det seneste lydt i prognoser fra Nationalbanken og regeringen.

Nationalbanken forventede i september 2021, at bruttonationalproduktet (bnp) ville stige med 3,1 pct. i år. Som følge af krigen har Nationalbanken skåret 1 procentpoint af den forventede vækst, så forventningen til væksten i år nu ligger på 2,1 pct.

Ifølge regeringens seneste prognose er der i et såkaldt mellemscenarie lagt op til, at der bliver skåret 1,2 procentpoint af væksten i år, så den vil lande på 1,6 pct.

»Meget afhænger af krigen i Ukraine. Findes der snart en fredelig løsning, vil det være positivt for den globale økonomi, og det vil samtidig få energipriserne til at falde til ro. I dette scenarie vil vi se en bedring af forbrugernes humør. Fortsætter det omvendt som nu, eller situationen i værste fald forværres, vil det lægge et betydeligt ekstra pres på forbrugernes humør, og så risikerer vi også, at dansk økonomi får sig et par gevaldige skrammer,« skriver Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, i en kommentar.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.