- Opdateret 08/04/2022 kl. 11:50
Danskerne har planer om at spænde livremmen ind
Danskerne ser ud til at ville hive færre penge op af lommen i den kommende tid, viser en ny måling fra Voxmeter.
Danskernes forbrug ser ud til at gå ned i gear i de kommende måneder. Danskernes forbrugsvilje er faldet, og det samme er deres vurdering af egen forbrugsevne, viser en ny måling fra analyseinstituttet Voxmeter.
»Flere og flere ting peger nedad, og noget af det eneste, hvor pilen peger opad er i forhold til bilkøb og ferierejer,« siger Christian Stjer, der er adm. direktør i Voxmeter.
Pilen peger ned ud for danskernes forventede forbrug af bl.a. tøj, onlinekøb, og take-away. Ifølge Voxmeter er det en usikkerhed, der har ramt danskerne. Og det pilen har peget i retning af et mindre forbrug i de seneste to måneder.
»Det vil kunne komme til at ramme på et større plan, hvis det fortsætter. At det falder to måneder i træk, er noget af det første, man ser før en lavkonjunktur,« siger Christian Stjer.
I slutningen af marts blev den såkaldte forbrugertillidsindikator fra Danmarks Statistik, som måler humøret blandt forbrugerne, offentliggjort. Tallet viste et voldsomt dyk i marts til et niveau på minus 14,4, hvilket er det laveste niveau siden finanskrisen.
I Sydbank hæfter man sig ved, at undersøgelsen fra Voxmeter peger i nogenlunde samme retning som forbrugertilliden.
»Her lignede det, at forbrugerne var blevet ramt af et granatchok. Det store spørgsmål er, hvor meget det egentlig materialisere sig i det egentlige forbrug. Forbruget er ikke faldet så kraftigt, som fobrugertilliden indikerer, så der er måske tale om en overreaktion,« siger Mathias Dollerup Sproegel, der er seniorøkonom i Sydbank.
Sydbanks seniorøkonom er ikke så nervøs for undersøgelsen fra Voxmeter. Det skyldes bl.a., at stigende andel af danskerne giver udtryk for, at de vil bruge penge på f.eks. elektronik og restaurantbesøg.
»Jeg havde været mere nervøs, hvis der var tegn på, at vi ville skære det fra, som vi kunne undvære,« siger Mathias Dollerup Sproegel med henvisning til, at netop elektronik og restaurantbesøg er noget af det, danskerne ville kunne skære fra, hvis situationen krævede det.