• Opdateret 14/04/2022 kl. 13:59
Økonomi

ECB fastholder negativ rente under historisk høj inflation

Den Europæiske Centralbanks Styrelsesråd har Skærtorsdag besluttet at fastholde den rekordlave ledende rente på minus 0,5 pct.

Artiklens øverste billede
Christine Lagarde, præsident for Den Europæiske Centralbank (ECB). Foto: AFP/Daniel Roland

Overalt i verden hæver centralbanker renterne for at komme den stærkt stigende inflation til livs. Sådan arbejder Den Europæiske Centralbank (ECB) imidlertid ikke.

Under dagens møde vedtog bankens Styrelsesråd atter engang at fastholde den ledende rente på minus 0,5 pct., et rekordlavt niveau som banken har kørt med siden efteråret 2019.

Det var, hvad langt de fleste eksperter på forhånd havde ventet.

»Renten ved de primære markedsoperationer og renten på den marginale udlånsfacilitet og indlånsfaciliteten fastholdes på henholdsvis 0,00 pct., 0,25 pct. og -0,50 pct.,« skriver ECB i en pressemeddelelse.

Man skal ikke forvente, at ECB hæver renterne, før det har udfaset opkøbsprogrammet APP (asset purchase programme). Det vil ske i løbet af april, maj og juni med henholdsvis 40 mia. euro, 30 mia. euro og 20 mia. euro, skriver ECB, ligesom det skrev for seks uger siden efter seneste rentemøde.

»Dermed træder ECB, som vi på forhånd ventede, i store trækvande på dagens rentemøde. Nogle investorer havde frygtet, at ECB ville nedtrappe obligationsopkøbene hurtigere, så den første renteforhøjelse ville rykke nærmere. ECB betinger nemlig den første renteforhøjelse på, at obligationsopkøbene er indstillet. Derfor ville en hurtigere afvikling af opkøbene være en kraftig advarsel fra ECB-direktørerne om hurtigere renteforhøjelser,« skriver seniorøkonom hos Sydbank Mathias Dollerup Sproegel i en kommentar til udmeldingen.

Dansk Industri kalder ECB’s pengepolitik fodslæbende i lyset af den høje inflation:

»Inflationen er tordnet i vejret, og det bør under normale forhold føre til en markant opstramning af pengepolitikken. ECB vurderer, at den høje inflation især er drevet af et midlertidigt chok til energipriserne. Kerneinflationen ligger dog aktuelt også markant over ECB’s målsætning om en inflation på to procent på mellemlangt sigt,« siger Allan Sørensen, cheføkonom.

Der er dog ingen overraskelser i, at ECB ikke ryster på hånden, selvom inflationen ser ud til kun at fortsætte en vej, skriver Jeppe Juul Borre, cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, i en kommentar:

»Fastholdelsen af den rekordlave rente var fuldt ud ventet. Alt andet havde da også været en gigantisk overraskelse. Vi kommer til at se ECB i venteposition for en periode og så senere på året begynde at skrue på renteknappen.«

Næste gang Styrelsesrådet holder møde om bankens pengepolitik er 9. juni.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.