Økonomi

»Vi skal væk fra naturgassen«: Danskerne skal have besked om fjernvarme inden 2023

Regeringen lægger med sit udspil "Danmark kan mere II" op til, at de danske husejere skal gøres fri naturgas.

Artiklens øverste billede
Statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nicolai Wammen og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard ses her under præsentationen af reformudspillet 'Danmark kan mere I'. Foto: Philip Davali

De ca. 400.000 danske husstande, som bliver opvarmet med naturgas, skal inden årets udgang have klar besked om, hvorvidt de kan få fjernvarme eller ej. Sådan lyder det i et nyt udspil med navnet "Danmark kan mere II" fra regeringen.

Udspillet handler bl.a. om, hvordan Danmark kan blive uafhængig af russisk gas, og her er der altså fokus på at de gasfyr, som står rundt omkring i de danske boliger.

»Vi skal væk fra naturgassen. Vi vil udfase forbruget af naturgas i Danmark. Det vil få betydning for mange danskere, og vi ved, at de høje gaspriser presser mange danskeres økonomi,« siger statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde.

Planen er, at de danske husstande med gasfyr inden udgangen af 2022 skal have besked på, om de kan blive koblet på fjernvarme. Hvis de kan blive koblet på fjernvarme, skal husejerne have besked på, hvornår de kan få fjernvarme.

Ambitionen fra regeringens side er, at op mod 50 pct. af de husstande, som i dag benytter sig af naturgas, i 2028 skal være overgået til fjernvarme.

»Det er dejligt at se, at regeringen endelig kommer med et konkret udspil for udfasningen af naturgassen i Danmark. De seneste måneder har fjernvarmeselskaber i hele Danmark oplevet en kæmpe interesse fra naturgaskunder, der gerne vil over på fjernvarme, men hvor tidshorisonten og muligheden for fjernvarme er usikker. Nu er ambitionen at alle, der har mulighed for at få fjernvarme, skal være tilsluttet inden udgangen af 2028,« udtaler Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, i en pressemeddelelse.

For de husstande, der ikke har mulighed for at komme på fjernvarme, lyder det fra regeringen, at man håber på, at finanssektoren vil være med til at se på finansieringsmuligheder for f.eks. varmepumper. Det er man indstillet på, lyder det fra Finans Danmark, der er brancheorganisation for landets pengeinstitutter.

»Vi ser os selv som Danmarks finansielle motor og ønsker at være med til at drive den grønne omstilling fremad sammen med vores kunder. Der er behov for en fælles indsats mellem os, regeringen og kunderne, så vi kan frigøre Danmark fra Ruslands energikilder,« udtaler Carsten Egeriis, administrerende direktør i Danske Bank og formand for Finans Danmark, i en pressemeddelelse.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.