Økonomi

Nye tal: Så mange penge har EU sendt ned i Putins lomme, siden krigen i Ukraine brød ud

EU-landene har, siden krigen i Ukraine brød ud, importeret energi for 327 mia. kr. fra Rusland, hvilket er mere end en fordobling sammenlignet med samme periode sidste år.

Artiklens øverste billede
Rusland har de seneste to måneder fordoblet indtægterne fra sin energieksport til EU i forhold til samme periode sidste år. Foto: Reuters/Dado Ruvic

Pengene vælter fortsat ind i gabet på den russiske krigsmaskine trods EU’s bestræbelser på at blive uafhængig af olie og gas fra Rusland. Det viser en rapport fra NGO’en Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).

Siden Rusland invaderede Ukraine i slutningen af februar, har EU importeret fossile brændstoffer fra landet til en værdi af 44 mia. euro, hvilket svarer til 327 mia. kr.

Det er mere end det dobbelte af, hvad Rusland eksporterede til EU i samme periode sidste år. Til sammenligning lød landets samlede eksport af fossile brændstoffer til EU på 140 mia. euro. – eller en billion kroner - i 2021.

Frem for en voksende volumen, er det de stigende energipriser, der har ført til et boom i Ruslands indtægter fra energieksporten. Allerede før krigen brød ud havde stigende efterspørgsel resulteret i kraftige prisstigninger.

»Eksporten af fossile energikilder er det, der holder liv i Putins regime (…) alle dem, der køber russisk energi, er medskyldig i de afskyelige brud på international lov, det russiske militær er skyld i,« siger Lauri Myllyvirta, der er chefanalytiker hos CREA, til britiske The Guardian.

Cirka 70 pct. af Ruslands globale indtægter fra salg af fossile brændstoffer stammer fra eksporten til EU, mens Tyskland er den største aftager. Her løb importen af russisk energi op i 9 mia. euro svarende til 67 mia. kr.

Næststørste køber fra Italien med en import for 6,9 mia. euro, mens Kina, Holland, Tyrkiet og Frankrig indtager de efterfølgende pladser på listen.

Mens EU importerede 10 pct. mere naturgas via gasrørledninger og 20 pct. mere flydende naturgas fra Rusland de seneste to måneder, faldt eksporten af russisk olie og kul til unionen med 20 og 40 pct. ifølge tallene fra CREA.

For at nå frem til tallene sporede CREA’s analytikere skibsleverancer af energi via skibslokationsdata (AIS) og data om rørledningsleverancer fra Eurostat og European Network of Transmission System Operators for Gas.

Kort efter Ukraine-krigen brød ud blev EU-landene enige om, at de skal blive uafhængige af russisk energiimport inden 2027. Men landene har indtil videre været tøvende med at indføre et importforbud mod russisk olie og gas, som udgør omkring 30 og 40 pct. af EU’s samlede forbrug.

På det seneste er EU dog rykket et stort skridt nærmere end olieembargo.

Lige nu er en lang række europæiske energivirksomheder i dialog med Gazprom om, hvad der skal ske med deres gaskontrakter, da EU har indført sanktioner, der afholder virksomhederne fra at betale i rubler, hvilket ellers er et krav fra russisk side. Onsdag lukkede Rusland for leverancerne til Polen og Bulgarien som konsekvens af konflikten.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.