Økonomi

Europamester: Tre på stribe for dansk økonomi

Kun to lande i EU havde overskud på den offentlige saldo i 2021 - Danmark har de flotteste offentlige finanser.

Artiklens øverste billede
Danmark er den største stjerne på det euopæiske flag, når det gælder de offentlige finanser. Foto: Bloomberg photo by Geert Vanden Wijngaert.

For tredje år i træk har Danmark EU’s stærkeste offentlige finanser.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at overskuddet på den offentlige saldo (ØMU-saldoen) lå på 58,7 mia. kr. svarende til 2,3 pct. af BNP sidste år.

Kun Danmark og Luxembourg havde overskud på den offentlige saldo, mens resten af landene i EU-27 havde underskud.

Tilmed havde Danmark et større overskud på de offentlige finanser end Luxembourg. EU-landene havde i gennemsnit et underskud på 4,7 pct. af BNP i 2021.

»Alle andre EU-lande ser i øjeblikket med stor misundelse på de danske offentlige finanser, der er kommet flot igennem coronakrisen,« siger seniorøkonom Kristian Skriver fra Dansk Erhverv i en kommentar til tallene.

I 2020 var underskuddet på den offentlige saldo blot 0,2 pct. af BNP, mens overskuddet på den offentlige saldo var 4,1 pct. af BNP i 2019. Danmark er dermed helt i top blandt EU-landene, når det gælder de offentlige finanser.

Ifølge Dansk Erhverv er forklaringen, at dansk økonomi er kommet flyvende ud af coronakrisen med rekordhøj beskæftigelse. Samtidig har en positiv udvikling på aktiemarkedet øget indtægterne fra pensionsafkastskatten. Dertil har udbetalingen af danskernes indefrosne feriepenge på i alt 32 mia. kr. i 2021 givet statskassen en ekstraordinær skatteindtægt.

»Det er naturligvis fremragende nyt, at vi ikke står med en stor regning ovenpå coronakrisen. Det er i modsætning til mange nabolande i EU, der har oplevet store underskud på de offentlige finanser i løbet af coronakrisen. Dermed står Danmark med et stærkt udgangspunkt, hvis væksten går ned i gear, og vi oplever modvind for de offentlige finanser,« siger Kristian Skriver.

Selv om det ser rosenrødt ud for de offentlige finanser, så advarer Dansk Erhverv politikerne ”mod at udvide den offentlige sektor eller at slippe tøjlerne i finanspolitikken.”

»På trods af at vi har EU’s bedste offentlige finanser, er det dog ikke det rette tidspunkt at søsætte større finanspolitiske lempelser. Det er nødvendigt, at de checks, der potentielt skal udbetales til udvalgte grupper, bliver finansieret ved eksempelvis at dæmpe den offentlige beskæftigelse. Ellers vil det øge kapacitetspresset på dansk økonomi yderligere,« siger Kristian Skriver.

Der er i dag 34.000 flere offentligt ansatte end før coronakrisen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.