Økonomi

Største renteløft i 22 år: Nu hæver USA’s centralbank renten igen

Renteløftet fra Federal Reserve på 0,5 pct. point. til 0,75-1,00 pct. er det største i 22 år. Renteforhøjelserne, som vil fortsætte de kommende måneder, sker for at tøjle den høje inflation.

Artiklens øverste billede
Centralbankchef Jerome Powell. Foto: AP/Al Drago.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed), har onsdag aften valgt at hæve renten 0,5 pct. point. Det betyder, at den amerikanske Federal Funds-rente nu ligger mellem 0,75 pct. og 1 pct.

Det blev annonceret i en pressemeddelelse fra Fed, der følger et to-dages møde i bankens bestyrelse.

Rentehævelsen er historisk. Ikke siden år 2000 har den amerikanske centralbank valgt at hæve den toneangivende rente med 0,5 pct. point på én gang.

Rentehævelsen kommer i et forsøg på at tøjle den stigende inflation. Fed har et mål om at holde inflationen nede på 2 pct. på sigt. I april kom inflationstal fra USA, og de viste en årlig stigning på 8,5 pct. i marts - den største i over 40 år.

Ifølge chefanalytiker i Danske Bank, Mikael Olai Milhøj havde markedet ventet en rentestigning på 0,5 pct. point, som onsdag blev annonceret. Det, der derfor er interessant nu, er, hvorvidt der kommer yderligere rentestigninger fra centralbanken i løbet af året, og hvor store de bliver.

»Den amerikanske centralbank er god til at styre forventninger forud for møderne. Der var på forhånd stærke signaler om at sætte renten op med 0,5 pct. point. Der er ikke noget i den her pressemeddelelse, der indikerer, at markedet tager fejl, når markedet regner, at den amerikanske centralbank kan sætte renten op med yderligere 0,5 pct. point,« siger han.

Tidligere på året kaldte formanden for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, det i tider med høj inflation for »passende, i min optik, at rykke sig lidt hurtigere,« med rentestigninger for at nedkøle efterspørgslen.

Når den amerikanske rente sættes op, så påvirker det også den danske økonomi og de danske boligejere. Det forklarer cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre.

»Renten på et fastforrentet lån er steget betragteligt og lyder i dag på mere end 3,5%. Tilbage i december var det blot 1,5% og i begyndelsen af 2021 helt nede på 0,5. De højere renter gør det dyrere at købe bolig og påvirker boligmarkedet negativt. På positivsiden stiller det visse eksisterende boligejere med fastforrentede lån i en position, hvor de kan skære af restgælden,« siger han.

En renteforøgelse er ikke uden risiko. Det kan nemlig i værste fald udløse en recession, forklarer Mikael Olai Milhøj.

»Der er et økonomisk ordsprog, der lyder, at når USA nyser, bliver resten af verden syg. USA er verdens største og vigtigste økonomi, og det er historisk set sådan, at når USA falder i recession, gør europæisk og dermed dansk økonomi det også. Man må derfor håbe, at den amerikanske centralbank formår at ramme rigtigt med justeringen af pengepolitikken.«

Den analyse deler chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm. Han fortæller, at der en stor risiko for, at man fejlkalibrerer politikken. Det skyldes blandt andet, at mens inflationen er høj og presset på arbejdsmarkedet er stort, æder inflationen forbrugernes købekraft, som kommer samtidig med en svækkelse af eksportmuligheder i Kina og Europa.

»Den modvind til økonomien, som blæser, mens centralbanken strammer politikken, giver risiko for fejlkalibrering af renteforhøjelserne, som i værste fald kan føre landet i recession,« siger han.

Hos Dansk Industri forventer cheføkonom Allan Sørensen, at årets første rentestigninger er blandt de første.

»Den amerikanske centralbank er slet ikke færdig med at stramme pengepolitikken. Renten forventes at blive øget med samlet 2,5 procentpoint i 2022 og 2023. Det betyder at renten skal op med yderligere 1,75 procent over det næste halvandet år,« siger Allan Sørensen.

Også cheføkonom i Sydbank, Søren Kristensen, forventer, at dagens renteforøgelse kommer til at blive fulgt op af yderligere renteforøgelser, når Fed senere på året igen skal forholde sig til renten.

»Nu skal alle sejl sættes ind på at tøjle inflationen og bringe den tættere på to procent. Derfor er det også vores klare forventning, at Fed vil fortsætte med at sætte renten op på de kommende rentemøder,« siger han.

På pressemødet i forlængelse af Feds’ præsentation fortalte Jerome Powell, at planer om en rentestigning på 0,75 pct. point på én gang ikke er på bordet i øjeblikket.

»Et løft på 75 basispoint er ikke noget, komiteen aktivt overvejer,« sagde Jerome Powell på den tv-transmitterede pressekonference.

Flere løft på 0,50 pct.point er derimod på bordet til kommende møder, fastslog formanden.

Centralbanken offentliggjorde også en plan for at reducere sin beholdningen af obligationer. Det sker ved at lade nuværende obligationer udløbe. Reduktionen påbegyndes i juni med 47,5 mia. dollars om måneden frem til august. Den reduktion skrues op til 95 mia. dollars om måneden fra september. Under corona opkøbte Fed obligationer.

Op til præsentationen og efter pressemødet fra Fed steg de to amerikanske aktieindeks Dow Jones og S&P 500 med over 1,5 pct. Det amerikanske Nasdaq-indeks steg med omkring 1 pct.

Da markederne lukkede klokken 22 dansk tid, var markedet kravlet i plus. Det brede S&P 500-indeks sluttede med et plus på 3,0 pct., mens Nasdaq vandt 3,2 pct., og Dow Jones blev løftet 2,8 pct.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.