Økonomi

Teis Knuthsen: Vi er kun en konkurs fra en finanskrise

Ifølge Teis Knuthsen er udviklingen på finansmarkederne så opsigtsvækkende, at en større finansiel krise kan være på vej. Cheføkonom er også bekymret og ser en stigende risiko for en finanskrise.

Teis Knuthsen er investeringsdirektør med ansvar for finansielle investeringer i Kirk Kapital. Foto: Kirk Kapital

Teis Knuthsen er en kendt profil i den danske investeringsbranche og forvalter i øjeblikket Lego-familien Kirk Johansens milliardformue som investeringsdirektør i Kirk Kapital.

Derfor taler og skriver Teis Knuthsen med en vis vægt. I en kommentar i Børsen tegner investeringsprofilen et dystert billede af verdensøkonomien.

Under overskriften "Vi er kun en konkurs fra en finanskrise" henviser han til, at finansmarkederne i øjeblikket udvikler sig på en måde, som er både opsigtsvækkende og bemærkelsesværdig. At det kan ende som i 2008, hvor krakket i Lehman Brothers satte finanskrisen i gang.

Teis Knuthsens pointer:

  • Nasdag-indekset i USA og globale vækstaktier er faldet med over 20 pct. siden toppen i efteråret
  • Det globale obligationsmarked havde i april sin værste måned nogensinde
  • Hjemlige statsobligationer har haft sin dårligste begyndelse på et år nogensinde
  • Valutaer som den japanske yen og kinesiske yuan er faldet markant
  • IMF har lavet den tredjestørste sænkning af vækstprognosen på et halvt år, kun overgået af finanskrisen og coronapandemien

Teis Knuthsen fortæller videre i sin kommentar i Børsen, at han kunne blive ved med at liste urovækkende udviklinger op, men at hans pointe er klar.

Teis Knuthsen ønsker ikke at uddybe sin kommentar, forklarer han til Finans.

Ifølge Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank, er Teis Knuthsens analyse ikke helt skæv.

»Det er nogle voldsomme udsving, vi ser, og det sker tilmed uden, at normale kriseindikatorer som kreditspænd og VIX-indekset for alvor har rørt på sig. Samtidig må man også konstatere, at så høj en inflation og så skrap en retorik fra centralbankerne sjældent munder ud i en blød landing for økonomien. Så jeg er i stigende grad bekymret, og risikoen for en finanskrise er uden tvivl stigende,« skriver cheføkonomen i en mail.

Ifølge Søren Kristensen skal en konkurs i en kaliber med Lehman Brothers-krakket til, før det kan blive en udløsende faktor for en ny finansiel krise. Men selv i sådan et scenarie tvivler han en smule.

»Vi har brugt de sidste mange år på at sikre systemet mod lige netop det. Så det skal nok komme fra en kant, som vi ikke har set. Og sker det, så er det jo, vi kan konstatere, at vi allerede er på gyngende grund,« skriver han.

Trods den stigende risiko for en ny finanskrise er det dog ikke på nuværende tidspunkt hovedscenariet for Søren Kristensen.

Ifølge den nyeste redegørelse fra Finansministeriet, som offentliggøres torsdag, kommer hverken inflation eller krig i Ukraine til at slå pusten ud af dansk økonomi.

Finansministeriet forudser ifølge Børsen en vækst i bnp på 3,4 procent.

Læs også
Top job