Økonomi

Topprofessorer: Gør det lettere for danske boligejere at leve af deres friværdier efter pensionering

Det er for svært at leve af sin boligformue, når man går på pension, vurderer tre af landets mest respekterede økonomer med afsæt i ny bog om det danske pensionssystem. Friværdi i boligen bør være et reelt supplement til pensionen, lyder anbefalingen.

Artiklens øverste billede
»Det er et reelt problem for mange, at en meget stor del af formuen er bundet i boligen,« siger Torben Andersen, professor i økonomi på Aarhus Universitet og formand for ATP, der foreslår, at man bør give seniorer lettere adgang til et nedsparingslån. Foto: Stine Rasmussen

Det skal være nemmere for danske boligejere at leve af deres friværdi, når de pensioneres.

Inddrager man boligformuen mere systematisk, kan det gøre hele pensionssystemet mere solidt, forbedre de offentlige finanser og sikre, at folk med højere indkomster ikke falder så meget i indtægt, når de går på pension.

Det er en af de anbefalinger, som de tre danske topprofessorer Torben Andersen, Svend Erik Hougaard Jensen og Jesper Rangvid præsenterer i en ny bog om det danske pensionssystem, der udkommer ultimo juli.

»Boligformuen kunne fungere som et supplement til den indkomst, man får fra folkepensionen og fra din arbejdsmarkedspension. Det kan være et meget nyttigt supplement i en tid, hvor man må forvente, at der er pres på, hvad det offentlige kan bidrage med,« siger Svend Erik Hougaard Jensen, professor i økonomi på CBS og indtil for nylig medlem af Det Systemiske Risikoråd.

Professor i økonomi, Svend Erik Hougaard Jensen.Foto: Stine Bidstrup

Helt konkret foreslår professorerne i bogen, der bærer titlen ”The Danish Pension System”, at det skal være nemmere for seniorer at få adgang til såkaldte nedsparingslån eller 30-årige realkreditlån med afdragsfrihed.

Man kan f.eks. også ligesom i Frankrig gøre det til standard, at ældre kan sælge deres hus med rabat, hvis de beholder brugsretten, påpeger Svend Erik Hougaard Jensen.

»Det er et reelt problem for mange, at en meget stor del af formuen er bundet i boligen. Der er en indlåsningeffekt, når man kommer op i alderen. Man kan frigøre den formue, hvis man flytter, men mange vil gerne blive boende,« siger Torben Andersen, professor i økonomi på Aarhus Universitet og formand for ATP.

I dag pålægger Finanstilsynet banker og realkreditinstitutter at stramme kravene, jo ældre kunderne bliver.

Bl.a. lyder anbefalingen, at den såkaldte gældsfaktor, der er et udtryk for gæld i forhold til indkomst i husstanden, ikke må overstige to for kunder over 60 år.

For kunder, der er langt fra pensionsalderen, er den vejledende gældsfaktor på omtrent 3,5.

De ældre kan også belåne mindre af friværdien end yngre.

Mange ældre har ifølge selvstændig forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen derfor problemer med at få lov til at låne penge i deres bolig, selvom der kan ligge store friværdier i den.

»Det er et stort problem i dag. Sidder du i et gældsfrit hus, og har du en ret stor friværdi, så er det næsten umuligt i dag låne i det, hvis du er tæt på din pension,« siger Ann Lehmann Erichsen.

For den gennemsnitlige 65-årige boligejer ligger friværdien ifølge beregninger i bogen på omtrent 808.000 kr.

Det svarer til omtrent 62 pct. af den gennemsnitlige pensionsopsparing for samme gruppe.

Hvis man gør det nemmere for pensionister at leve af deres boligformue, kan det ifølge bogens forfattere skabe årlige pensionsudbetalinger på 1,5 pct. af bruttonationalindkomst (bnp).

Det svarer til omtrent 15 pct. af, hvad der i dag udbetales fra offentlige og private pensionsordninger, viser beregninger i bogen.

Ved udgangen af 2021 lå danskernes samlede friværdier i ejerboliger og fritidshuse på rekordhøje 2.365 mia. kr.

Det giver ifølge Jan V. Hansen, vicedirektør i pensionsselskabernes brancheforening, Forsikring & Pension, »god mening« at debattere, hvor stor en andel af friværdien man skal kunne belåne.

Men han advarer dog mod at gøre boligformuen til en integreret del af pensionssystemet.

Dertil er friværdien for uforudsigelig og kan svinge meget, afhængig af hvor i landet man bosætter sig.

»Hvem kunne have forudset for 30 år siden, at huspriserne ville udvikle sig så forskelligt mellem København og Lolland-Falster? Friværdien er en kilde tæt på pensionsalderen, men man kan ikke planlægge efter den, når man starter sin pensionsopsparing i 20’erne,« siger Jan V. Hansen.

Bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, var ikke i stand til at svare på spørgsmål om professorernes anbefalinger før artiklens deadline.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.