Den økonomiske optur lakker mod enden: »Vendingen ser ud til at være kommet«
Erhvervslivet venter tilbagegang, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Den økonomisk fest efter coronakrisen ser nu ud til at lakke mod enden.
Sådan lyder det i hvert fald fra Danske Bank på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik.
Den såkaldte erhvervstillidsindikator er faldet for anden måned i træk, og den har med en værdi på 99,3 i juni ramt det laveste niveau i over et år. Samtidig peger den i retning af tilbagegang, da en værdi over 100 indikerer fremgang, mens en værdi under 100 indikerer tilbagegang.
»Det er bestemt ikke dommedagstal på samme måde som den ekstremt lave forbrugertillid, men det er en pil i retning af, at opsvinget oven på coronakrisen nu er ved at være slut. Det er formentlig også kun første skridt i retning af yderligere afmatning, for over det meste af verden er indikationerne nu, at væksten bøjer af,« skriver Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.
Tallene for erhvervslivet kommer, efter at Danmarks Statistik for nylig kunne offentliggøre tal for forbrugertilliden. Forbrugertilliden faldt i juni til det laveste niveau, der nogensinde er registreret.
Selv om det altså ikke er lige så grumme tal for erhvervslivet, lyder det fra Dansk Industri, at de nye tal peger på, at den danske økonomi er gået fra at have vinden i ryggen til nu at være ramt af modvind.
»Virksomhederne er under pres fra flere fronter. På den ene side er virksomhedernes produktion presset af stigende omkostninger, forsyningsproblemer og mangel på medarbejdere. På den anden side er deres kunder presset af usikkerhed, høj inflation og stigende renter,« skriver Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar.
I Ledernes Hovedorganisation kalder man udviklingen for »nedslående«.
»Usikkerheden og frygten for krise er krøbet ind under huden på dansk erhvervsliv. Erhvervstilliden har ellers været overraskende stærk, men nu kan problemerne ses. Det er ikke mindst manglen på materialer og medarbejdere, samt stigende inflation og rentestigninger, der gør ondt,« skriver Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, i en kommentar.