Ferien i USA bliver fortsat dyrere: Kraftig styrkelse sender dollaren på kurs mod ligevægt med euroen
Frygten for en recession og udsigten til strammere pengepolitik fra den amerikanske centralbank har fået dollarkursen til at tage et kraftigt nøk op de seneste uger.
Hvis man det seneste år har gået og planlagt en tur til USA, er det måske blevet tid til at tage et ekstra kig på budgettet. For udgifterne til rejsen er sandsynligvis vokset en del, siden man sidst så på priserne over there.
Gennem det seneste år er den amerikanske dollar strøget op over for den danske krone, og styrkelsen af ”kongevalutaen” er taget til i juni og juli.
Tirsdag eftermiddag er kursen på en amerikansk dollar 7,26 kr. – og på ét år er valutaen steget 15 pct. Det er 20 år siden, at den senest var så stærk.
Den kraftige stigning skal ses i lyset af en strammere pengepolitik fra USA’s centralbank (Fed), som fortsat hæver sin rente i et forsøg på at tøjle den tårnhøje inflation. På samme tid er der krigen i Ukraine, der skaber usikkerhed om energipriserne i Europa. Frygten for, at USA og Europa står over for en recession, har dertil fået investorerne til at søge mod dollaren i stor stil, fordi valutaen anses for at være en sikker havn.
Tager man et kig på Bloombergs Dollar Index, som sammenligner den amerikanske dollar med en række af de mest toneangivende valutaer på globalt plan, er dollaren på det højeste niveau i over to år.
»Den amerikanske dollar fortsætter med at drage fordel af sin rolle som højrente-sikker-havn i en tid, hvor den amerikanske økonomi fortsat ser ud til at være relativt uskadt af energikrisen, som har opslugt Europa,« siger Valentin Marinov, valutastrateg i Credit Agricole, til Bloomberg.
Styrkelsen af den amerikanske dollar har rejst spørgsmålet om, hvorvidt valutaen vil kunne blive lige så meget værd som euroen. Sidst det var tilfældet var i 2002, og det vil kræve, at dollaren stiger til ca. 7,45 kr.
Normalt præges valutakurserne af stigende renter, og den amerikanske centralbank har siden marts hævet sin ledende rente voldsomt, mens Den Europæiske Centralbank (ECB) ventes at hæve sin rente med 25 basispoint i juli og september, så det snart er slut med minusrenter i Europa og Danmark, hvor Nationalbanken følger ECB’s beslutning.
Fordi højere renter er med til at tiltrække investorer, kan det have været med til at styrke dollaren over for euroen og den danske krone, da Fed allerede har hævet sin ledende rente markant sammenlignet med ECB.
Mens den stigende rente er en ulempe for ferieglade danskere, kan den være en fordel for erhvervslivet, da den øger konkurrenceevnen og de indtægter, de danske selskaber får fra eksporten til USA, der er et af Danmark største eksportmarkeder, hvilket Finans har beskrevet før.