Økonomi

Første gang i tre måneder: Olieprisen falder under 100 dollars

Prisen på en tønde nordsøråolie er faldet kraftigt de seneste dage, og onsdag er den faldet til under 100 dollars. Frygten for en fremtidig recession er en af årsagerne.

Artiklens øverste billede
For første gang siden april handles en tønde råolie til under 100 dollars. Foto: Reuters/Dado Ruvic

Frygten for en global recession med faldende efterspørgsel til følge har de seneste dage lagt et gevaldigt pres på olieprisen, der for første gang siden april er faldet til under 100 dollars pr. tønde onsdag aften.

De europæiske Brent-futures handles i skrivende stund til 99 dollars pr. tønde. Prisen er derfor faldet over 20 pct. på mindre end en måned.

Årsagen skal findes i voksende usikkerhed om efterspørgslen på olie, hvis verden kastes ud i en recession inden for den nærmeste fremtid. Over de seneste uger er der opstået stor uenighed om, hvor olieprisen skal henad.

Mens investeringsbanken Goldman Sachs estimerer, at nordsøråolien vil blive handlet til en gennemsnitspris på 135 dollars pr. tønde i 2. halvår 2022, tror Standard Chartered, at gennemsnitsprisen bliver 103 dollars.

På samme tid tror Goldman Sachs, at nordsørolien vil ligge på 125 dollars i 2023 - 50 dollars mere end Citigroups estimat på 75 dollars, skriver S&P.

Schweiziske UBS, mener at olieprisen vil ligge på omkring 125 dollars.

»Selvom en økonomisk afmatning vil tynge efterspørgselsvæksten, har olien ligget stabilt trods de høje priser. Ønsket om at rejse igen holder hånden under olieefterspørgslen på den nordlige halvkugle,« skriver Giovanni Staunovo, der er strateg i UBS, i en note onsdag, hvori han understreger, at markedsdeltagerne bør holde øje med udbudssiden.

Politisk usikkerhed spiller fortsat en stor rolle i olieprisen, som skød op til 140 dollars pr. tønde i marts i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine. Spørgsmålet er, om Rusland vil reagere på Vestens sanktioner ved at skrue ned for gashanerne eller skrue ned for sin olieproduktion.

På samme tid er der usikkerhed om, hvorvidt organisationen for de olieeksporterende lande, OPEC, vil skrue op for produktionen, hvis situationen skulle eskalere, hvilket de indtil videre har tøvet med.

JPMorgan Chase har advaret om, at olien kan stige til skyhøje 380 dollars i år, hvis Rusland lukker ned for sin olieproduktion, der forsyner markedet med 5 mio. tønder olie om dagen. På den anden side har Citi advaret om, at olieprisen kan kollapse til 65 dollars i slutningen af året – og 45 dollars pr. tønde i 2023, hvis den global recession bliver realitet.

Citigroup giver dog kun det scenarie en sandsynlighed på 10 pct.

Frygten for en recession er især den tårnhøje inflation skabt af de høje energipriser. Nu forsøger verdens centralbanker at tæmme inflationen ved at hæve styringsrenterne kraftigt i et forsøg på at få efterspørgslen ned. Til gengæld risikerer de at stramme deres pengepolitik i sådan en grad, at de kvæler væksten og kaster verdensøkonomien ud i recession.

Netop frygten for en recession har også fået den amerikanske dollar til at stige kraftigt de seneste dage, eftersom valutaen betragtes som en sikker havn i usikre tider, hvilket Finans også har beskrevet tidligere.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.