Økonomi

Køen af arbejdsløse er vokset, og fremover vil arbejdsløsheden »stige mere mærkbart«

De seneste tre måneder er antallet af ledige vokset, men bunden er langt fra gået ud af arbejdsmarkedet.

Artiklens øverste billede
Pilen peger opad for ledigheden i Danmark. Foto: Mathias Svold

Det danske arbejdsmarked fortsætter med at tage små skridt længere og længere væk fra den bund, der blev sat i april. I juli blev der føjet ca. 2.800 til ledighedskøen, der dermed nåede op på ca. 77.800 personer, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det er tredje måned i træk, at ledigheden er steget. Og siden den seneste bund i april er ledigheden steget fra ca. 71.800 til ca. 77.800.

»Det er oplagt at se den stigende ledighed i sammenhæng med den afmatning i mere fremadskuende økonomiske nøgletal, som vi har set både herhjemme og andre steder i Europa, men det er nok for tidligt at tale om et rigtigt vendepunkt i arbejdsløsheden endnu,« skriver fra Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank i en kommentar.

I Danske Bank peger man således på, at der fortsat er mange ledige stillinger rundt om i landet, og der bliver fortsat meldt om mangel på arbejdskraft fra flere sider. De seneste måneder er ledigheden bl.a. steget som følge af, at krigen i Ukraine har sendt flygtninge til Danmark. Og flere af dem er blevet vurderet som jobparate, og de er derfor talt med i statistikken.

Den seneste måned har ukrainske flygtninge dog kun udgjort 300 af de i alt ca. 2.800, som ledigheden voksede med. Ser man på arbejdsløshedsprocenten er den også steget.

De seneste måneder er den gået fra at ligge på 2,5 pct. til nu at ligge på 2,7 pct.

Til sammenligning lyder den laveste ledighedsprocent, der er registreret, på 2,4 pct. Den blev nået i maj og juni 2008. Og inden coronakrisen skyllede ind over Danmark, lå arbejdsløshedsprocenten på 3,7 pct. i januar 2020.

»Vi er ramt af økonomisk modvind, der har fået et brandvarmt arbejdsmarked til at bremse lidt op. Det er ikke mindst den tårnhøje inflation, der driller, og som har sendt forbrugertilliden ned i et historisk lavt niveau. Selv om arbejdsløsheden er begyndt at stige en smule, så er arbejdsmarkedet stadig i rigtig fin form, og ledigheden er utrolig lav,« skriver Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, i en kommentar.

Blandt flere økonomer er der en forventning om, at ledigheden ikke vil begynde at falde igen i den kommende tid.

»Vi regner med, at arbejdsløsheden vil stige mere mærkbart i løbet af det kommende år, fordi vi står over for en opbremsning i økonomien. Det store tab af købekraft, som forbrugere i ind- og udland oplever, kan dårligt undgå at dæmpe efterspørgslen. Især ikke i kombination med markant højere renter,« lyder det fra Las Olsen.

Samme toner kommer fra Arbejdernes Landsbank.

»Der er stor risiko for, at vi kan komme til at stå overfor en ny virkelighed på arbejdsmarkedet. Forbrugerpriserne stiger med det højeste i næsten 40 år, som kan ramme privatforbruget og eksporten. Hertil er usikkerheden taget til efter Ruslands invasion af Ukraine,« skriver Lisette Rosenbeck Christensen, der er seniorøkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Fra fagforbundet 3F kommer der dog en helt anderledes melding. Her venter man nemlig, at ledigheden vil falde i august.

»Når vi kigger de daglige tal for ledige tilmeldt i Jobnet til og med søndag den 28. august, og sæsonkorrigerer det, peger tallene faktisk ned med ca. 1.100 for august,« skriver Frederik I. Pedersen, der er cheføkonom i 3F, i en kommentar.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.