Økonomi

Nye fald i prisen på naturgas

Også priserne på elektricitet falder i det europæiske marked.

Artiklens øverste billede
En ansat justerer naturgasstrømmen ned i det underjordiske lager i Haidach i Bayern. Foto: AP/Frank Hörmann

Nord Stream er lukket.

Alligevel er engrosprisen på naturgas i Europa fredag faldet til 218 euro pr. megawatttime (MWh) – et fald på 35 pct. på bare en uge fra rekordnoteringen på 339,20 euro.

En ikke uvæsentlig del af forklaringen er, at det er lykkedes de europæiske lande at nå meget længere med at fylde naturgaslagrene til vinter, end selv de mest optimistiske eksperter har forudset.

Meget taler for, at lagrene vil være 90 pct. fyldt, inden vinteren for alvor rammer Europa.

Lageropbygningen er sket på trods af, at Ruslands eksport af naturgas via rørledninger til Europa er faldet næsten 60 pct. i august sammenlignet med august i fjor.

Konkret eksporterede Rusland 6,9 mia. kubikmeter naturgas via rørledninger eller 57 pct. mindre end i august i fjor.

Den primære forklaring er, at det statskontrollerede russiske eksportmonopol Gazprom siden slutningen af juli med skiftende begrundelser har reduceret naturgaseksporten via Nord Stream til blot 20 pct. af rørledningens kapacitet.

Nord Stream blev lukket ned onsdag i forbindelse med vedligeholdelsesarbejde, og efter planen skal naturgassen atter begynde at strømme lørdag, men til det sidste er der i det europæiske marked mange, der tror, at Nord Stream vil forblive lukket i længere tid med nye forklaringer fra Gazprom.

Det er ikke kun i august, at naturgasleverancerne har været reduceret.

Fredag sagde Gazproms adm. koncernchef Aleksej Miller, at eksporten af naturgas til Europa og Kina i de første otte måneder af 2022 faldt med 37 pct. sammenlignet med den tilsvarende periode i 2021.

Data fra Kina viser, at naturgasimporten fra Rusland i årets første otte måneder er steget til 9,9 mia. kbm. fra 6,2 mia. kbm. i samme periode i fjor – en stigning på 60 pct.

Det vil omvendt sige, at eksporten til Europa inkl. Tyrkiet har været på 72,3 mia. kbm. eller 42 pct. mindre end i de første otte måneder af 2021, viser beregninger fra Energy Intelligence.

Kina importerede i fjor 10,4 mia. kbm. naturgas fra Rusland. Importen ventes at stige til 15 mia. kbm. i år, og det er fortsat planen at nå op på 38 mia. kbm. i 2025. Gazprom vil gerne øge eksporten yderligere til Kina i bestræbelserne på at finde afsætning for den naturgas, som europæerne i stigende grad vender ryggen.

Fredag meddelte EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen, at hun den 14. september forventer at kunne præsentere sin plan til en reform af EU’s elmarked med henblik på at skabe en afkobling mellem prisudviklingen på naturgas og elektricitet.

Grundtankerne i planen cirkulerer allerede i Bruxelles og er lækket til en række medier.

Et centralt element er at indføre et prisloft på russisk naturgas som modstykke til det, man i EU-Kommissionen opfatter som Ruslands forsøg på at manipulere det europæiske gasmarked.

»I løbet af de seneste uger og måneder har vi på europæisk plan arbejdet hårdt for at slå igen mod Putins manipulationer,« siger von der Leyen fredag, og glæder sig over den forcerede opbygning af naturgaslagrene i Europa.

»Vi er blevet enige om fælles naturgaslagre og har i dag nået en kapacitetsudnyttelse på 80 pct., hvilket er to måneder tidligere end forventet,« siger kommissionsformanden.

EU-Kommissionens plan ventes i første omgang at tage sigte på en kortfristet mekanisme, der kan tvinge elpriserne ned på et niveau, der ikke vil kaste millioner af europæiske familier ud i energifattigdom.

Ursula von der Leyen har nævnt den model, der er indført i Spanien og Portugal, og som lægger et loft over priserne på elektricitet fra atomkraft, vandkraft og uregulerede vedvarende energikilder på 70 euro pr. MWh eller ca. 50 øre pr. kilowatt-time ekskl. skatter og afgifter.

Inden for de seneste døgn er prisen på elektricitet til levering næste år i Tyskland faldet fra 1.050 euro pr. MWh til 545 euro. Tilsvarende er spotprisen – altså elektricitet til omgående levering – faldet fra 700,24 euro pr. MWh for en uge siden til 283,53 euro fredag.

Hvad der skal ske på længere sigt, står endnu ikke klart.

Sent fredag mødes finansministrene fra G7-landene – USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Italien, Canada, Japan samt EU, hvor de bl.a. skal drøfte indførelsen af et globalt prisloft på russisk olie.

Det er samme model, som EU-Kommissionen tænker anvendt for russisk naturgas.

Reaktionen fra Kreml har været kontant: De lande, der indfører et prisloft, afskæres fra at kunne købe råolie, olieprodukter og naturgas fra Rusland.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.