Økonomi

Tempoet på jobmarkedet falder: Antallet af jobannoncer er på hastigt tilbagetog

Antallet af jobannoncer på landets største jobportal, Jobindex, er faldet med næsten 20 pct. siden toppen i januar. Det kan være et krisetegn, mener økonomer.

Artiklens øverste billede
Hastigheden på jobmarkedet falder. Det viser de seneste tal fra landets største jobportal Jobindex. Foto: Colourbox

Efter at have trodset krisetegnene i flere måneder viser arbejdsmarkedet nu de første klare svaghedstegn.

I september faldt antallet af jobannoncer på landet største jobportal, Jobindex, således til 28.000 korrigeret for sæson efter at have ligget stabilt over 30.000 i sommermånederne.

Da det gik allerhedest for sig på jobmarkedet i starten af året, lå antallet af annoncer oppe på næsten 35.000 om måneden.

»Normalt halter arbejdsmarkedet lidt efter faldet i forbrugernes købelyst. Men denne gang går det relativt hurtigt nedad. Derfor er det heller ikke overraskende, at arbejdsmarkedet også bremser ret hårdt op. Det passer meget godt med de her tal,« siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

Udviklingen i jobmarkedet opfattes af økonomer som et af de aktuelle signaler om, at en afmatning er ved at indfinde sig. Nye prognoser fra Jyske Bank, Handelsbanken og Danske Bank, spår alle om et fald i både privatforbrug og beskæftigelse, der vil række et godt stykke ind i 2023. Alle tre banker vurderer, at bruttonationalproduktet (bnp) vil falde med omtrent 0,7 pct. næste år.

Tilbagegangen vil ifølge Jyske Bank sende antallet af bruttoledige fra bunden på 72.289 personer i marts op til 104.000 i 2023 og til 128.000 i 2024.

Ifølge Kaare Danielsen, adm. direktør for Jobindex, går der normalt omkring et halvt år, fra man ser et skifte i tallet for jobannoncer, til det slår igennem i tallene for bl.a. ledighed og beskæftigelse.

Antallet af jobannoncer på Jobindex toppede i januar korrigeret for sæsonudsving. Og i juni faldt beskæftigelsen for første gang siden nedlukningerne i slutningen af 2020, ifølge Danmarks Statistik.

Antallet af jobannoncer i september svarede cirka til antallet i april 2021, hvor antallet af bruttoledige var omtrent 121.000 personer.

»Der er sket en opbremsning på jobmarkedet i september. Efterspørgslen efter arbejdskraft er faldet,« siger Kaare Danielsen.

Tallene kommer kun kort tid efter den seneste rekrutteringsundersøgelse fra Beskæftigelsesministeriet, der viste, at arbejdsgiverne gik forgæves 130.750 gange, når de slog stillinger op over sommeren. Næsten 30 pct. af rekrutteringsforsøgene var forgæves.

Opbremsningen i september indikerer ifølge Jobindex-direktøren, at mange virksomheder nu bør have meget lettere ved at finde de medarbejdere, de har brug for.

»Manglen på arbejdskraft er afblæst,« siger Kaare Danielsen.

Faldet i annoncer er bredspektret og omfatter en lang række jobkategorier - også indenfor det offentlige.

Størst er faldet, målt i forhold til august, fra virksomheder indenfor handel og service og virksomheder indenfor salg og kommunikation. De er faldet hhv. 25 pct. og 17 pct. Set i forhold til niveauet for et år siden er antallet faldet med hhv. 33 pct. og 29 pct.

Antallet af jobannoncer indenfor industrien er faldet med 4 pct. for måneden og 6 pct. for året.

Det er noget man kan nikke genkendende til hos maskinfabrikkken Hedema i Horsens med 90 ansatte. Her oplever man lige nu store prisstigninger på stål, og ordreindgangen ligger cirka 25 pct. under det normale niveau.

Hedema har endnu ikke haft behov for at reducere bemandingen, men har reduceret overtid og sendt et par vikarer hjem.

Og man har sat en prop i jagten på nye medarbejdere.

»Vi kommer fra en situation, hvor vi har søgt efter medarbejdere som gale, men vi er stoppet med at søge, fordi det ser ud som om, der kommer en afmatning,« siger Kim Kjær Andersen, adm. direktør og medindehaver af Hedema.

Kaare Danielsen, der har stået i spidsen for Jobindex siden 1996, regner med, at virksomhederne denne gang vil være mere tilbageholdne med at fyre medarbejdere på formodning om en økonomisk nedtur. Bliver krisen mild, kan de nemlig igen hurtigt stå og mangle medarbejdere, vurderer han.

»Virksomhederne har lige ansat en masse nye medarbejdere og havde svært ved at finde dem. Så skiller man sig ikke bare af med dem igen,« siger Kaare Danielsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.