Optimismen fordufter: Risikoen for en hård landing i markeder og økonomi stiger
Markedet sænker lige nu sine forventninger til økonomien og virksomhedernes indtjeninger. Men det går alt, alt for langsomt, mener eksperter, som advarer om, at det kan udløse en ny korrektion.
Det amerikanske midtvejsvalg fjerner i denne uge kun en enkelt af de mange snubletråde, som kan gøre livet surt for de finansielle markeder i de kommende måneder.
En falmende global økonomi, centralbankernes kamp mod inflationen og et fald i virksomhedernes indtjeninger vil ifølge en række banker med stor sandsynlighed sende markederne ned.
»Det kunne være rart, hvis det var rolig sejlads herfra. Men vi er på vej ind i en global recession og en dyb recession i Europa. Vi skal ned og teste nogle nye, lavere niveauer på aktiemarkederne,« siger Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank.
Globale aktiemarkeder steg næsten 8 pct. – det danske C25-indeks med over 9 pct. – i løbet af oktober i håb om en blød landing, hvor væksten i økonomi og indtjeningerne består, mens inflation og renter falder tilbage.
Meget tyder dog ifølge Frank Øland og bl.a. storbankerne UBS og Citigroup på, at opbremsningen i den europæiske og globale økonomi bliver værre, end markederne i dag forventer.
Markederne undervurderer, hvor sejlivet inflationen er, hvor langt centralbankerne vil gå for at slå den ned, og hvor hårdt det i sidste ende vil gå udover økonomien, mener de.
»Den globale økonomi er blevet ramt af en serie grimme udbudschok i år, som har sænket vores vækstprognoser og forværret inflationen. Derudover har centralbankerne ikke haft andre muligheder end at løfte renterne aggressivt. Det gør risikoen for en hård landing i økonomien større, mens chancen for en blød landing svinder,« skriver Nathan Sheets, cheføkonom i Citigroup i en note.
Da amerikanske Federal Reserve forleden løftede sin rente med 0,75 procentpoint til omtrent 4 pct., indikerede bankens chef Jerome Powell, at renten sandsynligvis vil ende højere, end man før forventede.
Markedet kvitterede ved at løfte forventningerne til et rentetop i USA til op over 5,1 pct., det højeste siden 2007, og sendte det ledende aktieindeks S&P 500 ned med 2,5 pct.
Dagen efter bankede britiske Bank of England også sin styringsrente op med 0,75 procentpoint og melde ud, at økonomien har kurs mod en større nedtur end under energikriserne i 1970’erne.
Den økonomiske afmatning vil ifølge bankerne sende virksomhedernes indtjeninger, som for tredje kvartal i store træk overraskede positivt, ud i fald.
Der har ifølge Citigroup været syv perioder med indtjeningsfald hos selskaberne i det globale indeks MSCI World de seneste 50 år. Det gennemsnitlige indtjeningsfald var 31 pct.
Selvom forventningerne til virksomhedernes overskud er faldet en smule de seneste uger, er der ifølge banken lige nu kun indregnet et drop på mellem 5 pct. og 10 pct. næste år i aktiekurserne. Omtrent 15 pct. i de europæiske aktier og kun omtrent 5 pct. i de amerikanske aktier.
I bedste tilfælde – den bløde landing – bliver udviklingen, som markedet i dag forventer, mener banken.
I bankens hovedscenarie står vi dog overfor nedjusteringer på 11 pct. og i værste tilfælde – den hårde landing i økonomien – skal vi nedjustere forventningerne med 24 pct., hvilket vil sende MSCI World ned med omtrent det samme.
Fald på 20 pct. er også, hvad Frank Øland regner med.
»Signalerne fra centralbankerne i retning af fortsat højere renter er klart en belastning for aktiemarkederne. Det gavner heller ikke, at indtjeningsforventningerne nu falder meget tydeligt,« skriver chefstrateg Jakob Vejlø fra Bankinvest.