- Opdateret 10/11/2022 kl. 08:27
Inflationen er steget igen: Nu har den ramt det højeste niveau siden 1982
Forbrugerpriserne er den seneste måned steget en anelse, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Prisstigningerne fortsætter, og dermed bliver danskernes købekraft presset i en grad der ikke er set i flere årtier. Det viser de seneste tal for forbrugerpriserne fra Danmarks Statistik.
»Det er efterhånden med stigende gru, at man vågner op på dage som i dag, hvor vi får nye tal for inflationen herhjemme. I dag var ingen undtagelse, og vi ser da desværre også, at inflationen bare fortsætter op,« skriver Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.
Mens flere økonomer havde ventet, at inflationen ville være aftagende i oktober på grund af fald i energipriser, landede inflationen målt på årsbasis i oktober på 10,1 pct. Det er en lille stigning i forhold til september, hvor tallet blev opgjort til 10 pct.
En stigning i forbrugerpriserne på 10,1 pct. er den højeste inflation, der er målt i Danmark siden november 1982.
»Vi er vidne til en ekstremt høj inflation, der hører til de absolutte sjældenheder i nyere økonomisk historie,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, med henvisning til, at inflationen i september 2021 lå på 2,2 pct.
»Inflationen er simpelthen banket i vejret i et tempo, vi kun tidligere har set i forbindelse med verdenskrigene, Korea-krigen i 1950 og under oliekriserne i 1970’erne,« lyder det fra Tore Stramer.
Tidligere var det i høj grad energipriserne, der trak inflationen op. Den seneste måned er det dog i høj grad varer, der har fået inflationen til at stige. Varer er det seneste år steget med 16 pct., hvilket er den højeste årlige stigning siden juni 1980.
Tallene fra Danmarks Statistik viser, at det underliggende prispres også er taget til. Det kan ses i den såkaldte kerneinflation, hvor man ikke regner prisudviklingen på energi- og fødevarer med. Denne steg i oktober til 6,2 pct. fra 5,9 pct. i september.
Flere økonomer peger på, at inflationen formentlig er tæt på at toppe. Det er dog forbundet med usikkerhed, lyder det samtidig.
»Selv om den godt kan stige lidt igen frem mod årsskiftet, er der dog en del, der tyder på, at vi kan se en top inden alt for længe,« skriver Jes Asmussen, der er cheføkonom i Handelsbanken.