Arbejdsløsheden er steget: Det får økonomer til at snakke om dårligere tider forude
For første gang siden juli ser det ud til, at ledigheden stiger. Der kan være tale om en vending på arbejdsmarkedet, lyder vurderingen.
Festen på det danske arbejdsmarked kan have peaket i denne omgang, og dermed kan de kommende måneder potentielt komme til at byde på flere og flere tømmermænd, som i sidste ende kan munde ud i en regulær krise.
Sådan lyder vurderingen fra flere økonomer, efter at Danmarks Statistik mandag morgen offentliggjorde sin såkaldte ledighedsindikator.
Den forholdsvis nye indikator peger på, at ledigheden steg med 1.800 personer i november, når der bliver korrigeret for sæsonudsving. Hvis indikatoren rammer plet, vil der være tale om den første stigning i ledigheden siden juli. I August, september og oktober faldt ledigheden nemlig med 1.200, 600 og 900 personer.
»En koldfront er på vej ind over dansk økonomi, og det truer med at nedkøle et ellers glohedt arbejdsmarked. Det er særligt den høje inflation, der gør hamrende ondt. Indtil videre har det dog ikke vist sig i højere arbejdsløshed, men nu ser vi de første svaghedstegn,« skriver Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, i en kommentar.
Flere tal har på det seneste peget i retning af, at farten er ved at gå ud af den danske økonomi. Og blandt flere økonomer er der en forventning om, at økonomien er ved at bremse op eller ligefrem er på vej i bakgear.
»Dagens tal kan være et af de første håndgribelige tegn på, at det faktisk sker, selv om der kun er tale om en lille og usikker stigning,« skriver Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.
Forbrugertilliden har længe været fanget i kulkælderen, og på det seneste har man også kunnet observere en svækkelse i erhvervstilliden. I erhvervslivet har man også samtidig en forventning om, at beskæftigelsen vil pege nedad i de kommende måneder.
Det er dog langt fra givet, at ledigheden rent faktisk er vendt, når de endelige tal kommer fra Danmarks Statistik, lyder det.
»Vi skal passe på ikke at råbe, ulven kommer. Det er blot tredje gang, at Danmarks Statistik udgiver ledighedsindikatoren, og det har været med blandet succes. Sidste gang viste indikatoren en stigning i arbejdsløsheden på 400, mens de endelige tal endte med et fald i arbejdsløsheden på 200,« lyder det fra Niklas Praefke.