• Artiklen opdateres
Økonomi

Positiv overraskelse: Inflationen fortsætter ned i Europa

Inflationen er faldet mere end ventet i eurozonen, viser ny opgørelse fra Eurostat.

Artiklens øverste billede
Illustration: Anders Thykier

Tsunamien af prisstigninger, som væltede ind over Europa i kølvandet på coronakrisen og krigen i Ukraine, ser nu for alvor ud til at løje af. For tredje måned i træk ser inflationen nemlig ud til at være aftaget, viser et nyt estimat fra Eurostat, der er den europæiske pendant til Danmarks Statistik.

Inflationen målt på årsbasis i eurozonen landede i januar på 8,5 pct. mod 9,2 pct. i december, viser estimatet. Det er samtidig et godt stykke under toppen fra oktober, hvor inflationen nåede op på 10,6 pct.

»Det går altså den rigtige vej med inflationen, men det går ikke så hurtigt, som Den Europæiske Centralbank (ECB) kunne ønske sig,« skriver Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank i en kommentar.

Faldet i inflationen var større end ventet, da der på forhånd var en forventning om, at tallet for januar ville ligge på 8,9 pct. Flere økonomer peger dog på, at man skal tage dagens inflationstal med et gran salt. Det skyldes, at tallene ikke inkluderer inflationstallene fra Tyskland.

»Eurostat har derfor været nødsaget til at lave et modelbaseret estimat for den tyske inflation, som så indgår i beregningen af den samlede inflation for euroområdet. Det er mildt sagt ikke optimalt,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Der er også andre grund til, at det er lidt for tidligt at bryde ud i jubel over dagens inflationstal. Tallet er fortsat i den meget høje ende i forhold til ECB's målsætning, og samtidig er der tegn på, at inflationen ikke bare slipper grebet om økonomien uden kamp.

Ser man på den såkaldte kerneinflation, hvor man ikke indregner energi- og fødevarepriser, lå den i januar på 5,2 pct. Det er det samme som i december.

»Det vidner om, at selvom energikrisen er blevet mindre akut, så er den bredt funderede inflation fortsat en meget stor udfordring,« skriver Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

Dagens inflationstal fra Eurostat kommer ikke til at ændre på linjen hos ECB, som kæmper for at få inflationen ned på målsætningen om en inflation på 2 pct. Derfor venter der endnu en renteforhøjelse fra ECB's side i forbindelse med det kommende rentemøde i centralbanken i morgen.

»ECB vil forventeligt hæve renten med 50 basispoint både i morgen og på næste møde i marts. ECB vil se inflationen dykke endnu mere, inden de slækker på tempoet i rentestigningerne,« skriver Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.