Økonomi

Økonom: Det bliver billigere at leve

Inflationen vil gå i nul, men vi havner dog ikke i en skadelig deflation, mener forbrugerøkonom.

Artiklens øverste billede
Skadelig deflation kræver fald i priserne i bred forstand - ofte kombineret med faldende løn og faldende huspriser. Men det forventer vi ikke, lyder det fra privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank.

»Lad os glæde os over, at visse indkøb bliver billigere. Penge, der spares på benzin, kan bruge på andre varer.«

De danske forbrugere kan se frem til, at det bliver billigere at leve.

Penge, der spares på energi og fødevarer, kan bruges på andre varer.

Las Olsen, forbrugerøkonom i Danske Bank

Vurderingen kommer fra forbrugerøkonom Las Olsen fra Danske Bank, der mener, at de danske forbrugere til januar vil opleve noget, som danskerne ellers ikke har oplevet siden 1950'erne: At leveomkostningerne er blevet lavere end for et år siden.

»Vores bedste bud er, at forbrugerprisindekset i januar 2015 vil være det samme som i januar 2014. Det vil sige en inflation på 0,0 pct. Samtidig vurderer vi, at det EU-harmoniserede prisindeks vil vise et fald på 0,3 pct. Her er der altså tale om en direkte tilbagegang - deflation,« siger Las Olsen.

Han understreger dog med det samme, at der i Danmark ikke bliver tale om en skadelig deflation, hvor forbrugerne undlader at købe, fordi de forventer, at det vil blive billigere næste dag - eller næste dag igen.

»Faldende priser kan få forbrugerne til at udskyde større indkøb, og virksomheder udskyder investeringer. Men der er ikke noget dårligt i, at benzinen og fødevarer bliver billigere. Det betyder blot, at de penge, der spares på benzin, kan bruges på noget andet,« forklarer Las Olsen.

»Deflation begynder først at være farlig, når vi ikke kan opretteholde vores løn på arbejdsmarkedet, når vi ikke kan klare vores gældsforpligtelser, og når huspriserne falder.

Men det er ikke den slags skadelig deflation, Danmark står overfor. Når inflationen vil falde fra de nuværende 0,5 pct., hænger det sammen med billigere energi og fødevarer samt afgiftslettelser på energi efter nytår. Det er ikke noget, der stiller husholdningerne dårligere,« understreger Las Olsen.

Han henviser tværtimod til, at lavere priser vil øge familiernes købekraft og dermed også privatforbruget.

»Det gælder dog ikke de prisfald, der hænger sammen med afgiftslettelserne, for dem kommer vi selv til at betale for gennem en højere bundskat. Her er der blot tale om, at man flytter rundt på skatter og afgifter,« tilføjer Las Olsen.

Derimod vurderer han, at den skadelige deflation til gengæld er en reel trussel andre steder i Europa og specielt i Sydeuropa.

»Hvis den dårlige situation i Europa fortsætter, er det klart, at det på et tidspunkt vil smitte af på Danmark. Så kan der opstå en situation med skadelig deflation. Men der er vi slet ikke endnu. Derfor kan forbrugerne nu glæde sig over, at nogle varer er blevet billigere,« siger Las Olsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.