Økonomi

Dansk industrieksport har fået fart i hjulene

Den danske industrieksport og industriproduktion er ved at få gang i hjulene efter krisen, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Artiklens øverste billede
Den danske industrieksport er ifølge Arbjederbevægelsens Erhvervsråd inde i en god udvikling.

Den danske industris eksport og produktion er i god form, hvis man sammenligner Danmark med vores nordiske naboer.

Sådan lyder analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der på baggrund af nye tal har set på den danske industrieksport og industriproduktion gennem krisen og frem til udgangen af 2014.

Chefanalytiker i AE-Rådet, Frederik I. Pedersen, hæfter sig især ved, at den danske industrieksport er inde i en positiv udvikling. Han peger på, at industrieksporten ofte bruges som et pejlemærke af, hvordan de enkelte lande står i den internationale konkurrence.

»Vi har en haft en lige så god udvikling i vores industrieksport, som man har haft i Tyskland. Det tror jeg, mange vil synes er overraskende, når man ser det i lyset af den debat, der har været om den danske konkurrenceevne, som har taget udgangspunkt i industrien,« siger Frederik i Pedersen.

Industriproduktionen dækker alt fra maskiner, transportmidler til eksempelvis kemiske produkter såsom medicin.

Danmark og Tyskland har kørt parløb i industrieksporten både før, under og efter krisen. Den tyske industrieksport måtte i starten af krisen indkassere et større slag end den danske, men oplevede efterfølgende en større vækst.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Omvendt har den danske industrieksport de seneste to år klaret sig bedre end den tyske. I 2013 og 2014 oplevede den danske en vækst på henholdsvis 1,9 pct. og 3,3 pct. Den tyske lå i samme periode minus 0,9 pct. og 2,7 pct.

Ifølge AE-Rådets analyse peger det på, at den danske industrieksport er mindre konjunkturfølsom en den tyske.

Kigger man på et andet nøgletal for industrien, nemlig industriproduktionen, viser tallene ligeledes, at Danmark klarer sig bedre. Her er Danmark langsomt ved at nærme sig niveauet før krisen, mens både Sverige og Finland har problemer med for alvor at få sat skub i væksten.

Ifølge Frederik I. Pedersen viser tallene, at den danske økonomi langsom men sikkert er ved at komme på fode igen. Men der findes dog også et hår i suppen.

»Selv om det på eksportfronten ser det rigtig fornuftigt ud, mangler vi stadigvæk at komme op i gear på hjemmemarkedet. Det kan man håbe på vil ske med de stimulanser, som kommer udefra i form eksempelvis i form af faldende oliepriser,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.