26-årig studerende er stjerneøkonoms største kritiker
Uligheden kan altså forklares på flere måder, påpeger 26-årige Matthew Rognlie. Selv peger han på boligmarkedet.
Med sin bestseller-kleppert af en roman skildrede Thomas Piketty den rige verdens stigende økonomiske ulighed og forudså, at det herfra kun ville blive værre. »Kapitalen i det 21. århundrede« kom som en stærk kritik af kapitalismen.
Men nu har en 26-årig studerende hos Massachusetts Institute of Technology givet igen, og hans kritik er af The Economist blevet kaldt for den »mest seriøse Hr. Pikettys arbejde endnu har mødt«.
Det skriver amerikanske Fortune.
Den økonomistuderende Matthew Rognlie påpeger i en skoleopgave, at stigende boligpriser i lige så høj grad som kapitalismen kan forklare uligheden i det amerikanske samfund.
For det er dyrt at bo i de byer, der økonomisk set trives bedst, og kommunerne er ikke interesseret i billige bebyggelser. Det hindrer den sociale mobilitet, der skal til, for at få flere til at være der, hvor der kan tjenes flest penge, forklarer han i opgaven.
Det gælder for eksempel San Francisco, New York og Washington D.C, hvor det i stigende grad bliver dyrere og dyrere at bo.
De, der får råd til boliger her, viser sig nemlig senere hen at tjene flere penge, end de gjorde før, de flyttede, forklarer Rognlie i opgaven.