• Opdateret 29/05/2015 kl. 09:33
Økonomi

Dansk økonomi vokser: Opsvinget er på rette vej

Den danske økonomi voksede med 0,4 procent i første kvartal af 2015.

Artiklens øverste billede

Der er meget, der tyder på, at opsvinget har slået rod i dansk økonomi.

Nationalregnskabstallet viser fredag, at BNP-væksten endte på 0,4 pct. i første kvartal.

»Dagens BNP tal er med til at understrege, at opsvinget har fat i dansk økonomi, og at der er sket en vending,« siger makroøkonom  Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank.

Det er syvende kvartal i træk med positiv vækst. Det er ifølge Nykredits chefanalytiker Tore Stramer i sig selv bemærkelsesværdigt.

»Vi skal således helt tilbage til år 2000 for senest at finde syv kvartaler i træk med positiv økonomisk vækst i dansk økonomi. Dertil kommer, at BNP-væksten over det seneste år sniger sig op på samlet 1,7 pct.,« siger Tore Stramer.

Han peger på, at de første måneder af 2015 har budt på en række positive økonomiske nøgletal. Det drejer som eksempelvis om stigende beskæftigelse, høj forbrugertillid og stigende dankortomsætning. Derudover tog eksporten og industriproduktionen et pænt hop i marts, mens prisstigningerne på boligmarkedet breder sig ud i landet.

Dagens tal viser, at der var fremgang i eksporten med 2 pct. og fremgang i husholdningernes og det offentliges forbrug med henholdsvis 0,7 pct. og 0,6 pct. Modsat gik investeringerne gik tilbage med 2,6 pct. Her gik det værst ud over bygge- og anlægsinvesteringerne.

»Tallene er absolut tilfredsstillende og samtidig i tråd med det forventede. Det private forbrug er nu gået pænt frem det seneste halve år. Det flugter med den høje forbrugertillid, de lave renter og bedringen på boligmarkedet,« lyder det fra Lone Kjærgaard, cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank.

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener chefanalytiker Frederik I. Pedersen, at dansk økonomi overordnet set har det godt.

Målt på den bruttonationalindkomst (BNI) pr. indbygger har der været en fremgang på 2,6 pct. fra 4. kvartal 2011 til 1. kvartal 2015.

»I modsætning til det gængse billede har der været fremgang i den økonomiske velstand siden 2011. Faktisk ligger vores reale BNI 1,9 pct. over toppen fra før krisen. Vores velstand har det altså langt bedre end sit rygte,« siger Frederik I. Pedersen.

At pilen har peget den rigtige vej for dansk velstand siden 2011 skyldes ifølge Frederik I. Pedersen, at der er kommet gang i væksten, og at det såkaldte »bytteforhold« er blevet markant forbedret.

»I Danmark eksporterer vi prisstærke produkter, hvilket afspejler sig i, at vores eksportpriser set over en meget lang periode er steget mere end vores importpriser. Dette stigende bytteforhold betyder, at vi får råd til at købe mere i udlandet – vores købekraft og dermed velstand er således vokset,« siger han.

Tilbage hos Nykredit peger chefanalytiker Tore Stramer på, at dagens bedste nyhed er den stigende beskæftigelse. 5.400 personer kom på arbejdsmarkedet i første kvartal, og dermed er beskæftigelsen samlet set steget med 38.200 personer siden andet kvartal 2013.

»Det viser, at vi har retning mod et nyt jobopsving i dansk økonomi. Vi forventer en beskæftigelsesfremgang på ca. 35.000 personer i år,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.