Serier

Kronikserie: Euroen knager

Finans inviterer i løbet af ugen fem toneangivende debattører til tage temperaturen på den kriseramte europæiske valutaunion.

Euroen knager
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) er blandt de fem samfundsdebattører, der bidrager med en kronik om Danmark og euroen til Finans' kronikserie Euroen knager.

Den europæiske fællesvaluta knager, men murværket holder.

Risikoen for en græsk statsbankerot og exit fra EU lurer stadig, og sommerens forhandlinger om en redningspakke til de gældsplagede grækere afslørede nærmest mere uenighed end sammenhold mellem europæiske toppolitikere.

Kritikere af den europæiske mønt - anført af den nobelprisvindende økonom Paul Krugman, professor Nouriel Roubini og mangemilliardæren George Soros - er næppe overraskede over eurozonens krise.

Sparepolitikken er gået for langt og kvæler væksten, siger de, og peger på de enorme interne ubalancer i unionen. Tyskernes massive overskud på handelsbalancen og de kroniske underskud i Sydeuropa driver en kile ned gennem unionen, og gør det umuligt at føre en økonomisk politik, der skaber vækst og velstand i hele regionen.

Fortalerne for euroen siger omvendt, at den fælles valuta har cementeret landenes fællesskab, reduceret inflationen og skabt økonomisk stabilitet.

På sidelinjen står Danmark. Siden danskerne i sommeren 1992 afviste Maastrichttraktaten og genforhandlede et kompromis uden en møntunion, har vi stået frivilligt udenfor. Og det lader til, at afstemningen om euro-forbeholdet er parkeret dybt nede i den politiske p-kælder: Den nytiltrådte Venstre-regering nævner ikke euroen med et eneste ord i regeringsgrundlaget.

Men sætter debatten om Grækenland, sparepolitikkens sociale konsekvenser og tømmermændene efter finanskrisen nye spørgsmålstegn ved dansk deltagelse i euroen? Og hvordan ser fremtiden ud for det monetære fællesskab, som et snævert flertal af Danmarks førende økonomer fortsat mener, at vi bør være en del af? Bør Danmark gå med eller holde sig langt væk?

Finans har inviteret fem markante stemmer i samfundsdebatten til at besvare de spørgsmål. De leverer hver en kronik, som vi bringer i løbet af ugen.

Jens Nordvig, økonom fra Aarhus Universitet, bosat i New York og ansvarlig for valutastrategi i den japanske storbank Nomura.

Før han kom til Nomura i 2009, var Nordvig i hedgefonden Bridgewater (2009) og før det i investeringsbanken Goldman Sachs (2001-2009), hvor han arbejdede med global økonomi og var vice-ansvarlig for valutastrategi. Nordvig er forfatter til bogen The Fall of The Euro - Reinventing the Eurozone and The Future of Global Investing fra 2013. Nordvig optræder hyppigt i internationale medier som Bloomberg og Financial Times og skriver faste kommentarer om international økonomi for Finans.

Jens' indlæg - Euroen har mistet sin uskyld - starter kronikserien.

Jesper Berg, cand. polit. og direktør i Nykredit Bank.

Jesper Berg er adjungeret professor på Copenhagen Business School og tidligere afdelingschef i Nationalbanken (2004-2009). Før det var Berg bl.a. knap fire år i Den Europæiske Centralbank (2000-2004) og i Den Internationale Valutafond, IMF (1988-1991).

Læs Jespers indlæg: Den græske gældskrise afslører to visioner for euroen.

Mikkel Høegh, økonom fra Syddansk Universitet og cheføkonom i Tænketanken Europa, hvor han har været siden 2014.

Tidligere chefanalytiker og seniorøkonom i BRFkredit (2007-2012) og analytiker i Danske Bank.

Mikkels indlæg - Euroen kommer styrket ud af krisen - er den tredje kronik.

Lars Christensen, cand.polit. og selvstændig økonomisk kommentator og rådgiver. Lars Christensen var 14 år i Danske Bank, hvor han bl.a. var ansvarlig for research på emerging markets, indtil han tidligere i år startede som selvstændig rådgiver, skribent og foredragsholder.

Lars Christensen skriver regelmæssigt for Finans, er en af landets førende eksperter i pengepolitik og driver bloggen marketmonetarist.com.

Læs Lars' indlæg: Den forudsagte euro-katastrofe.

Kristian Jensen (V), udenrigsminister. Medlem af Folketinget siden 1998. Finansordfører (2001-2004), skatteminister (2004-2010) og næstformand i Venstre siden 2009.

Ministeren er bankuddannet i 1993.

Læs ministerens indlæg: Skyd ikke budbringeren.

(Tidslinjen for euroen og europakortet kan ses i fuld størrelse her)

Læs også
Top job