Ulighedsguru: Danmark glemmer de fattigste
Danmark kan få problemer med at leve op til internationale mål for at reducere fattigdom, mener ekspert.
Mens vi har travlt med at tale om, hvordan de allerrigestes formuer vokser for hurtigt, er det mindst lige så vigtigt at værne om udviklingen i bunden af samfundet.
Og netop når det kommer til udviklingen længst nede i indkomstskalaen, halter det i Danmark.
Det mener Sir Anthony Atkinson, professor i økonomi på Oxford Universitet og mentor for Thomas Piketty, der med udgivelsen af sin bog i 2013 kickstartede ulighedsdebatten i hele verden.
Atkinson var nævnt som kandidat til dette års nobelpris i økonomi, som i stedet gik til ulighedskollegaen Angus Deaton fra Princeton Universitet.
»Mediedækningen drejer sig oftest om de eksotisk rige. Vi risikerer at glemme, hvad der er endnu vigtigere, nemlig hvad der sker i bunden af indkomstskalaen. Og her har danskerne ikke præsteret så godt,« siger Anthony Atkinson, der selv lige har udgivet en bog om ulighed.
Danmark er ifølge OECD stadig det mest lige blandt de udviklede lande. Dog er antallet af såkaldt økonomisk fattige, altså dem der ligger under fattigdomsgrænsen, fordoblet til flere end 40.000 siden 2000, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Fortsætter denne udvikling, truer det ifølge Anthony Atkinson sammenhængskraften i samfundet. Udviklingen står også i skærende kontrast til, hvad man har set i Storbritannien, et af Europas mest ulige lande, hvor man ifølge Atkinson er lykkedes med at nedbringe andelen af fattige.
Venstre-regeringen vil nu helt afskaffe den officielle fattigdomsgrænse, som blev indført af den tidligere regering.
Det kan ifølge Atkinson gøre det svært at leve op til kravene i EU’s 2020-plan, hvor man bl.a. har en målsætning om at halvere andelen af fattige.
»Man skal gøre mere for at leve op til EU’s krav. Det er på tide at spørge jeres regering, hvad de har tænkt sig at gøre for at leve op til EU’s krav,« siger Anthony Atkinson.