Boligfesten i de store byer lakker mod enden
En række tal tyder på, at det er slut med de store prisstigninger i København og Aarhus.
De glade dage på ejerboligmarkedet i København og Aarhus med stor efterspørgsel og kraftige prisstigninger er muligvis forbi.
Salgstiden for ejerlejligheder er steget markant i de to byer siden sommer.
Det viser tal fra Boligsiden.dk.
Konkret tog det i januar i gennemsnit 86 dage at sælge sin lejlighed i København og 90 dage at gøre det i Aarhus. I juli 2015 var tallene 56 dage i København og 66 dage i Aarhus.
Tidligere i dag offentliggjorde Boligsiden.dk andre tal om handelsaktiviteten for huse, der også tyder på en opbremsning i de store byers ejerboligmarked. Eksempelvis viste tallene, at antallet af hushandler i hovedstaden faldt med 37 pct. i januar i forhold til samme måned sidste år.
Projektdirektør for Boligøkonomisk Videnscenter, Curt Liliegreen, mener, at de stigende salgstider skyldes, at boligpriserne er nået et niveau, hvor mange folk ikke kan være med:
»Efterhånden medfører de høje priser en opbremsning i nogle af handlerne. Det bliver sværere for førstegangskøberne og nogle af de unge familier at komme ind på markedet. Det er positivt, at salgstiderne er steget, fordi det nok er et varsel om, at vi fremover vil se en nedgang i antallet af transaktioner og så efter yderligere noget tid en nedgang i prisstigningstakten.«
Også lektor i boligøkonomi på SDU, Morten Skak, mener, at de kraftige prisstigninger i byerne er ved at aftage:
»Generelt er de store byer stukket lidt af i forhold til andre dele af landet, og nu sker der en reetablering af et mere langsigtet stabilt forhold. Noget af udflytningen fra København, der sker i øjeblikket, var egentlig lidt opsparet, for hvis du går lidt tid tilbage sad de unge mennesker og var teknisk insolvente og kunne ikke komme ud. Nu kan de slippe ud og samtidig har du et vældig godt bytteforhold, når de skal ud og købe en anden bolig.«
Ifølge Curt Liliegreen har en række tiltag været med til at lægge en dæmper på boligsalget i de store byer. Der er kommet krav om, at boligkøberen skal have fem pct. af salgsprisen i kontant udbetaling. Samtidig er der opstramninger på vej i forhold til, hvordan kreditinstitutterne skal vurdere folks økonomi, når de skal låne penge. Han mener, at det er glædeligt, at tiltagende har en effekt:
»Vi undgår, at boligmarkedet bryder helt sammen. Som samfundsborger er du bedst tjent med, at der ikke opstår bobler. Vi har ikke en og skal heller ikke have en.«