Økonomi

Økonom: Euroens fremtid er mere sikker efter førstehjælp

Artiklens øverste billede

For præcis fire år siden fik euroen akut førstehjælp, da valutasamarbejdet mellem landene i EU stod med næsten begge ben ud over afgrunden.

I dag er der mere kontrol over situationen, men forude lurer der fortsat flere risikoelementer for den efterhånden hårdtprøvede valuta.

Fremtiden for euroen ser dog forholdsvis lys ud, og det mest sandsynlige scenarie er, at samarbejdet fortsætter inden for den nærmeste årrække, vurderer Jacob Graven, cheføkonom hos Sydbank.

- Der nogle risici, så man kan ikke sige, at det er "naturlovsikkert", at den lever og ser ud på samme måde om fem, ti eller 15 år. Måske vil nogle lande falde fra, men euroen vil mest sandsynligt stadig eksistere - også om fem til ti år, siger han til Ritzau Finans.

Tilliden til de gældsplagede sydeuropæiske økonomier var for fire år siden forsvundet som dug for solen, inden chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, lovede at gøre, hvad end der skulle til for at redde euroen.

Han lovede blandt andet at købe statsobligationer fra de gældstyngede lande i ubegrænset mængder, som investorerne ellers ikke ville røre med en ildtang.

Dermed blev den negative spiral med stigende renter og stigende gæld brudt, og det hindrede, at eurosamarbejdet blev skubbet ud over kanten sammen med den spanske og italienske økonomi. Gældsudfordringen er dog ikke løst den dag i dag.

- Men problemet er mindre på den måde, at investorerne ikke længere ser en stor offentlig gældsætning som et kæmpe problem, forklarer Jacob Graven og påpeger, at det stadig bliver diskuteret, hvorvidt det på længere sigt er holdbart at holde så forskellige lande inden for samme valuta.

- Der er stadig ganske store spændinger. Eksempelvis mener tyskerne generelt, at ECB ikke passer på den tyske økonomi, men at pengepolitikken bliver tilrettelagt efter de sydeuropæiske landes behovs, fortsætter han.

Det tyder ikke umiddelbart på, et usikkerheden om euroens konstruktion vil blusse op i den nærmeste fremtid. Længere ude i horisonten er der dog en række ting, der kan sparke gang i eurodebatten igen. Først og fremmest er der fremmarch for en række politiske bevægelser, der er er skeptiske over for euroen og EU generelt.

- Det kritiske er, hvis hele den politiske og folkelige opbakning til projektet forsvinder i mange - og særligt de tunge - medlemslande med Tyskland og Frankrig i spidsen. Så er det håbløst at opretholde det. Det kan euroen ikke bære, for man kan ikke forestille sig en euro uden Frankrig eller Tyskland, siger Jacob Graven.

- Vi ser ikke risikoen med de nuværende regeringer, men kommer der nye regeringer fra mere yderliggående partier til magten de kommende år, så er det et helt andet billede, fortsætter han.

En anden ting, som euroen gerne vil være foruden, er, at Europa på den ene eller anden måde løber ind i en ny økonomisk krise med stigende offentlige underskud og markant stigende arbejdsløshed.

- Så er det meget tvivlsomt, om man kan holde sammen på euroen, eller om det hele eksploderer igen i mistillid og høje renter i nogle lande igen. Det er et af skrækscenarierne, siger cheføkonomen.

Et tredje risikoelement er, at problematikken med Grækenland endnu ikke er løst. Lige nu er landet den økonomi, der står absolut svagest blandt eurolandene, vurderer Jacob Graven.

- Grækenland er så lille en økonomi, så det bør man kunne håndtere. Man kommer nok til et eftergive grækerne noget af det, man har lånt dem. Hvis grækerne ikke vil rette ind, så kan man godt forestille sig, at landet isoleret set vil ryge ud af euroen - men det er dog næppe sådan, at den vil true euroen på sin eksistens, siger han.

I dag er de økonomiske konsekvenser, hvis Grækenland skulle forlade samarbejdet, en del mindre end for blot fire år siden.

- Der er sat nogle økonomiske brandmure op blandt andet i form af en garanti fra centralbanken om, at hvis landene fører den økonomiske politik, som dikteres, så skriver centralbanken under på checken.

- Det er selvfølgelig stadig et tab, men mest et prestigetab for EU-systemet, mens det nok godt kan håndteres økonomisk - så længe det kun er Grækenland, siger Jacob Graven.

Ritzau Finans

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.